pfSense Gold Subscription

Author Topic: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?  (Read 74151 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline havoc3d

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« on: July 07, 2008, 10:10:57 am »
So over the holiday weekend I went to go help my dad setup a new linksys wireless n router he bought, and saw it had USB ports.  It's pretty slick, can jab "any" usb mass storage device in and make a cute lil nas device....

I can't help looking at my pfsense box next to my freenas box and dream of a day when i had just 1 nice all in one box.

Anyone looked into the feasibility of something like that yet?  I know they're both pulled from monowall, so it doesn't seem like a huge stretch...but i'm no programmer...especially on bsd...
« Last Edit: September 08, 2008, 10:55:55 am by GruensFroeschli »

Offline GruensFroeschli

  • Little Green Frog
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5412
  • Karma: +82/-3
  • No i will not fix your computer!
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #1 on: July 07, 2008, 10:17:47 am »
Just no.
A firewall is a security critical system and NOT a fileserver.

You should search the forum before asking questions.

http://forum.pfsense.org/index.php/topic,5111.0.html

We do what we must, because we can.

Asking questions the smart way: http://www.catb.org/esr/faqs/smart-questions.html

Offline iced98lx

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
  • Karma: +0/-0
  • Home User
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #2 on: July 07, 2008, 12:57:06 pm »
While I see the merits in a small home environment I have to agree that the general target for pfsense really wouldn't be someone who wants their firewall controlling their NAS.  I really do agree that I'd rather keep those two seperate if possible, anyway. Hardware these days is cheap, and pfsense runs on very light hardware for small throughput connections.. I'd say to avoid the Pfsense + FreeNas if it's possible. If you're running a home environment it could make some sense i guess.


Offline cmb

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11230
  • Karma: +891/-7
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #3 on: July 07, 2008, 08:54:55 pm »
The integration was attempted at one point a while back and never finished. It's a LOT of work to get the two integrated. May never see it happen. It's more likely at some point we could run FreeNAS in a jail on pfSense.

Offline JeGr

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2910
  • Karma: +183/-7
  • old man standing
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #4 on: July 08, 2008, 05:32:41 am »
I also agree the posters above but in one point: it would not be the worst to just be able to plug a usb-hd into a pfSense firewall and do some debugging: e.g. the possibility to write (verbose) logs to this hd or some wireshark output. Would be useful for embedded systems, wouldn't it?
Please consider a pfSense Gold subscription to help support the project.

If you're interested in paid support, I'm available via PM for details of German pfSense support either for corporate or personal cases.

Offline iced98lx

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
  • Karma: +0/-0
  • Home User
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #5 on: July 08, 2008, 11:59:33 am »
I also agree the posters above but in one point: it would not be the worst to just be able to plug a usb-hd into a pfSense firewall and do some debugging: e.g. the possibility to write (verbose) logs to this hd or some wireshark output. Would be useful for embedded systems, wouldn't it?

Don't need free NAS to do this, this is just mounting another volume in the OS, you should (**I've never done it**) be able to do this the way PFSense is now, although i have zero knowladge of the embedded image, some sort of disk support may have been stripped out of it (but I highly doubt it..) it'd just be a matter of mounting and formatting the disk. After that adjusting things to write logs to a different volume...

Offline nocer

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 299
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #6 on: September 01, 2008, 09:31:08 pm »
Hi, 

I also attempted to put FreeNAS into my pfSense while back ago, just for a curiousity ;D , and realised that I don't have to struggle with this tedious integration by myself if I would buy cheap $200 Wallmart PC things and put some 500GB HDD, then install FreeNAS on it. I mean, build FreeNAS as a stand-alone and put them on my LAN.

More service, more risk. That's not the scope of the pfSense, INHO.

cheers,

Offline iced98lx

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 77
  • Karma: +0/-0
  • Home User
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #7 on: September 05, 2008, 10:58:56 am »
Hi, 

I also attempted to put FreeNAS into my pfSense while back ago, just for a curiousity ;D , and realised that I don't have to struggle with this tedious integration by myself if I would buy cheap $200 Wallmart PC things and put some 500GB HDD, then install FreeNAS on it. I mean, build FreeNAS as a stand-alone and put them on my LAN.

More service, more risk. That's not the scope of the pfSense, INHO.

cheers,

Exactly!

Offline jwt

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 331
  • Karma: +92/-26
    • View Profile
Re: PF Sense + FreeNAS = FreePFNAS?
« Reply #8 on: November 22, 2015, 12:14:16 am »
Now that bhyve has been added, you could probably have pfReeNAS without too much trouble.