Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense  (Read 14359 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #30 on: October 02, 2017, 11:28:52 am »
Thats No problem, I've been through the same pain!!

What hardware have you got for your router?

Have you tried it in different hardware (sounds extreme, but thats what I have done and found incorrect settings in my managed switch.

I've seen that error message before on a NIC card which wasn't compatible. I also had it working on the SG-1000 netgate, then updated the firmware and it never worked again, so changed to the SG-2220 now after getting a refund for the SG-1000, and i've not had any further problems with 2.4, I've also ran it on an old Acer Revo 3610 with one NIC and the community edition of pfsense 2.3 and all vlans like yours and it ran a treat with that, no issues. So thats why I put it down to the NIC make causing that error.

Thanks, Jeremy

Offline Jimbo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #31 on: October 02, 2017, 03:56:15 pm »
Thankfully the other half is very patient and puts up with my network issues :).

Sorry I probably should have mentioned the setup sooner.

Host running KVM (Ubuntu 16.04)
Onboard NIC runs the HOST / Mail server in KVM.
2 X TP-Link Gigabit PCI Express PCI-E for the PfSense VM.
TP-LINK TL-SG108E - Managed switch - The LAN interface from the PfSense box connects directly to this. Trunk port 8.
The WAN side is connected directly to the BT FTTC VDSL (HUAWEI) unit.

That's the setup.

I've had a bit more of a play but no joy sadly. I found that if I removed the NAT-OUT rules the BT Vision box would complain that there was no Internet connection.

Not really sure what else to try.

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #32 on: October 02, 2017, 08:23:44 pm »
Did you try rebooting the youview box after removing the nat out rules to get it to recognise the internet again? I had same problem and that cured it.

Offline Jimbo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #33 on: October 03, 2017, 02:43:17 am »
Hi casualsix,

Actually I don't think I did. (I did unplug the network cable).

This morning I removed the NAT-OUT rules and rebooted the YouView BT Vision box. I'm afraid that no Internet connection was detected until I setup the NAT-OUT rules (was worth a try though).

I had another play around this morning but sadly nothing has helped.

I've attached a picture of the error message and network settings from the YouView BT Vision box.

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #34 on: October 03, 2017, 03:19:55 am »
I take it you've got DHCP server and "DHCP" firewalls rules setup for the BTVision Vlan?

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #35 on: October 03, 2017, 07:48:29 am »
The error message is to do with the IGMP multicast not working, not due to the Youview Box not getting internet. I would recommend deleting your out nat rules to keep things simpler, unless there's another need for them.

You could try this...

Under System -> Advanced -> System Tunables, add a new entry with the Tunable as "net.link.ether.inet.allow_multicast" and the Value as "1".

Offline Jimbo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #36 on: October 03, 2017, 09:02:55 am »
casualsix,

Thank you for the pointers. I have removed all outbound NAT rules for 192.168.0.0/24 WAN,BT_VLAN,EXTERNAL_BT :).

I have also added the tunable you supplied.


For good measure I rebooted everything (PfSense, BT box) but sadly I now receive that the box can't see any broadband connection. This error seems to go away with the NAT rules. 

Regarding the BT Vision VLAN: I've attached a screenshot of the rules, yes it has a DHCP server :).

As always thank you for taking the time to assist!

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #37 on: October 03, 2017, 09:09:10 am »
Also, in your "BT Vision vlan" firewall rule, wildcard "any" the source, Instead of the strict rule.

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #38 on: October 03, 2017, 09:17:38 am »
My IPTV WAN rules

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #39 on: October 03, 2017, 09:18:56 am »
My vLan (Internal lan) rules

Offline Jimbo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #40 on: October 03, 2017, 01:58:51 pm »
Casualsix,

Thank you so much for sending this over. Sadly even with a colleagues help and using your rules as templates we couldn't get it working. I must be missing something, not sure what though.

May I ask what kind of IP range you are using on your WAN? I'm using 10.20.30.1/24


Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #41 on: October 03, 2017, 02:07:36 pm »
For my secondary IPTV WAN i'm using a 10.10.10.1, IGMP Proxy isn't really fussy about what you use.

I'm using a EchoLife HG612  (BT openreach) "firmware hacked" ;D  modem, is that what you have?

When you turn off you outbound nat rules , I take it your youview box is seeing the DHCP O.K.?

I also read somewhere that BT need the Youview DNS to be pointed at they're servers but Im not sure if thats true, but it's not the case with Plusnet supplied youview service though (Obviously part of BT anyway)

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #42 on: October 03, 2017, 02:27:11 pm »
Also, For Info,,,,,,I've tested your IPTV WAN IP 10.20.30.1/24 , and it's working fine with my setup.

Offline Jimbo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #43 on: October 04, 2017, 03:18:12 am »
casualsix,

Thank you for testing my IPTV WAN IP and confirming I'm not going mad haha!

Yes I have a EchoLife HG612 but the firmware isn't hacked. Do you think that could be the issue?

I'll try BT DNS later today - At this point I'm grabbing at straws :)

Offline casualsix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: IPTV IGMP multicast problems with BT YouView on pfSense
« Reply #44 on: October 04, 2017, 03:24:40 am »
No, the standard BT Modem works fine also. Have you considered the SG-2220? Its such a improvement, I've messed with VM's and Iso installs but found Netgate hardware the answer for me. No IGMP Proxy issues and internet and VPN features I used are great,