pfSense Gold Subscription

Author Topic: openvpn bahnhof  (Read 4866 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline StarkJohan

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #45 on: March 08, 2017, 12:28:54 am »
Jag har inte så bra koll på exakt vad som skiljer TPTest mot BBK. Jag tror att BBK är HTML5-baserad multisession medan TPTest kör en enda TCP-session.

Har inte tillräckligt bra koll för att kunna upplysa dig mer tyvärr...

Offline Callmenobody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #46 on: March 09, 2017, 02:57:45 am »
Lite mer testat.

Angående alla olika testsystem så ringde jag Bahnhof och rådfrågade dom. Deras svar var helt enkelt att vi använder alltid Bredbandskollens avancerade mätning mot Stockholm och med "sockets" vald.
Detta tog jag till mig och kopplade in min PFSense EFTER min första router, detta för att slippa bryta kopplingen varje gång jag testar nått.

Jag använde mig av min Asus at3ion i samtliga fall och började med OVPN, min uppkoppling är 100/10. Klockan runt 17.00.
1. Utan OVPN gav 100/30
2. Med OVPN mot "Sverige" gav 90/30
3. Med OVPN mot Malmö gav 70/30
4: Med OVPN mot Stockholm gav 50-60/30
5. Skiftade tillbaks till Sverige och fick då fortfarande 50-60/30

6. Utan VPN gav 100/10
7. Med Integrity gav 40/10

OVPN fick jag ett högre värde på uppströms, vilket tydligen inte är ovanligt pga något med kompressionen. OVPN skiftade också väldigt från mätning till mätning.
Integrity gav ett lägre värde nedströms men ett stabilt sådant. Jag testade detta ett flertal gånger under kvällen och morgonen och det varierade med max 2mbit.

Utan att kunna så mycket om detta så känns det som att AES-NI är viktigare än ren processorstyrka för att få upp hastigheten på OpenVPN så jag funderar på att bara köra med min befintliga setup och begränsa vilka enheter som går via VPN tills jag finner nån lämplig enhet att uppgradera med.

Tankarna går spontant till en APU-enhet.

Kommentarer, tankar, sågningar?

Offline StarkJohan

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #47 on: March 09, 2017, 03:03:33 am »
Hårdvarustöd för krypteringen är såklart att föredra om man har valet. Min pfSenseburk har inte stöd för det tyvärr men det fungerar bra ändå.

OVPN-valet "Sverige" väljer nog "närmaste" eller "mest lediga" server vilket såklart också är bra.

Offline Callmenobody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #48 on: March 09, 2017, 03:17:04 am »
Hårdvarustöd för krypteringen är såklart att föredra om man har valet. Min pfSenseburk har inte stöd för det tyvärr men det fungerar bra ändå.

OVPN-valet "Sverige" väljer nog "närmaste" eller "mest lediga" server vilket såklart också är bra.

Ja, jag hoppades att min lilla atom skulle klarat det ändå men det var nog att hoppas på lite väl mycket.
Oavsett känner jag att jag kommit till vägs ände med detta med den hårdvara jag har. Jag kommer att hålla ögonen öppna för lite annan hårdvara. Jag är inte sugen på att lägga ut en massa (läs helst inga alls) pengar på detta så det stå mellan begagnade delar, APU-enhet eller ett liknande koncept jag har nu fast med AES-Stöd.

Offline Callmenobody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #49 on: March 31, 2017, 01:28:39 am »
Good times!
Strax efter mitt förra inlägg havererade en pc på jobbet och den kasserades.
Moderkortet var dött men jag räddade processorn, kylare, psu och minne.

Processorn är en I3-4130 med stöd för AES och jag fick tag i ett billigt moderkort från Asus och en ny kylare då den befintliga inte var kompatibel med det nya moderkortet.
Samtidigt hittade jag en gammal E8600 processor för en dryg hundring till min andra PC.

Så nu har jag följande:
Asus P5PKL
Intel E8600
4GB RAM

Och
Asus H81M-K
Intel I3-4130
4GB RAM

Jag funderar på att sätta I3:an som VPN och överklocka E8600 så gott det går och ha den till media/lek.
Till I3:an har jag även en picopsu med 90W extern nätadapter

Offline Callmenobody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #50 on: April 03, 2017, 02:32:06 pm »
I3an installerad och integrity ger  fullt blås. 100mb ner och 10 upp.

Offline MrIster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: openvpn bahnhof
« Reply #51 on: October 11, 2017, 03:26:29 am »
Hej, om någon har hastighetsproblem med OpenVPN så rekommenderar jag att kolla MTU setting.

Den står på 1500 per default, men efter att ha kört kommandot:

ping -n 1 -l 1500 -f www.di.se

där man gradvis stegar ner "1500" med 10, dvs 1490, 1480... så hittar man en setting där man inte förlorar paket.

Jag kör OpenVPN (Integrity.st) med kryptering på en Core2 Duo E8400 (passmark ca 2100) utan AES-NI på en 250Mb ner och 100Mbit upp lina.

Utan MTU inställningen fick jag 53Mbit ner och 88Mbit upp.
Processorlast på ca 25%

Med MTU inställningen fick jag 200Mbit ner och 100Mbit upp.
Processorlast på ca 45%

Här är en länk till MTU inställning:
https://www.sonassi.com/help/troubleshooting/setting-correct-mtu-for-openvpn

Hoppas att det hjälper någon :-)

/MrIster
PS. nu får man jaga de där sista 50Mbiten....inte så relevant nu men om man någon gång skulle gå upp i hastighet alternativt kan det ju ge lite störningar man inte vet om ännu ;-)