pfSense Support Subscription

Author Topic: 2.3 Gateway monitor not working  (Read 2014 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline authenticx

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 27
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
2.3 Gateway monitor not working
« on: April 13, 2016, 03:54:48 pm »
After upgrading to 2.3 the gateway monitor shows down even though it is not.  Tried changing the monitor IP to different outside IP addresses but still shows down. Can ping gateway monitor from the firewall and see dpinger hitting it in logs but the monitor shows gateway down with 100% packet loss.

Offline dennypage

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 697
  • Karma: +133/-0
    • View Profile
Re: 2.3 Gateway monitor not working
« Reply #1 on: April 14, 2016, 12:13:22 am »
Have you confirmed the ability to ping the address with the ping command? Assuming that works, try ping with size zero (-s 0) to see if that fails. If ping with size zero fails, you can set a data payload size in the advanced options in System/Routing/Gateways/Edit.


Offline cmb

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11230
  • Karma: +893/-7
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: 2.3 Gateway monitor not working
« Reply #2 on: April 14, 2016, 01:02:36 am »
Probably a bug in something upstream of you that's dropping pings with 0 byte payloads. System>Routing, edit your gateway, go to the advanced options, set the payload to 1. Save, apply changes, it'll probably work.

Offline authenticx

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 27
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: 2.3 Gateway monitor not working
« Reply #3 on: April 14, 2016, 08:02:42 am »
setting payload to 1 worked. Thank you

Offline marcelo.comtix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 2.3 Gateway monitor not working
« Reply #4 on: November 28, 2017, 11:01:30 am »
Works Fine.

Now the ping to gateway is working.

Tks 
 ;)

Offline Gertjan

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2147
  • Karma: +165/-9
    • View Profile
Re: 2.3 Gateway monitor not working
« Reply #5 on: November 28, 2017, 12:32:01 pm »
Now the ping to gateway is working.
What ?
This is an ancient issue, resolved years ago.
Are you running 2.4.2 ? (3.3.5 ?)