pfSense Gold Subscription

Author Topic: Problem ze statusem Gateway  (Read 1853 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline krzysztof.luczak

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Problem ze statusem Gateway
« on: June 28, 2016, 04:49:04 am »
Witam,

Mam problem ze statusem Gateway, mam ciągle OFFLINE.

Wersja pfSense 2.3.1, kiedy puszczam PING na www.wp.pl:
PING www.wp.pl (212.77.98.9): 56 data bytes
64 bytes from 212.77.98.9: icmp_seq=0 ttl=60 time=25.365 ms

Skoro PING idzie, ustawiony DNS jest raczej dobrze. Ustawienia routingu w załączniku.
Firewall/Rules dla WAN - brak, Firewall dla LAN w załączniku...

Niby wszystko działa ale muszę mieć dobre statusy aby uruchomić loadbalacing.

Ktoś wie co może być nie tak?

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #1 on: June 28, 2016, 08:31:10 am »
Jeśli brama jest też przypisana w dziale "Interface -> WAN" i masz dodane DNS w dziale "system -> General Setup" monitorowanie winno działać jak trzeba.

Ps. lepiej daj inny adres do monitorowania z mniejszym IP (DNS-y googla u mnie mają ok 45-55ms).
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

Offline krzysztof.luczak

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #2 on: June 29, 2016, 01:23:40 am »
Ustawiłem DNSy Googla i dalej OFFLINE... nie wiem czy to ma znaczenie, spróbuję zainstalować jeszcze raz starszą wersję pfSense, chociaż wątpię aby to coś dało...

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #3 on: June 29, 2016, 04:19:20 am »
Czasem restart serwera czyli cuda.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

Offline emski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #4 on: July 03, 2016, 02:33:10 pm »
W Advanced zmień Data Payload z 0 na 1. Mi pomogło.


Offline malymiki

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #5 on: February 20, 2017, 07:32:45 am »
Witam

Podepnę się pod temat. Brama widnieje ciągle jako Offline, pomimo iż można pingować np. wp.pl

wersja pfsens -> 2.3.2-RELEASE-p1 (i386)

WAN z IP z DHCP usługodawcy
LAN z zakresu sieci lokalnej

System -> General Setup - wpisane serwery DNS
System -> Routing -> Gateways - brama wpisana z palca, założona automatycznie nie chciała działać
Interfaces -> LAN wskazanie na założoną bramę

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #6 on: February 20, 2017, 08:05:54 am »
A dlaczego on monitoruje sam siebie? Powinien monitorować jakiś zewnętrzny adres. Najlepiej jakiś pewny. Ja wybrałem DNS 194.204.159.1 i 194.204.152.34 (mam 2 łącza)
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

Offline malymiki

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #7 on: February 20, 2017, 08:21:36 am »
Poprawiłem, usunąłem bramę dodaną ręcznie i edytowałem tą która powstała podczas tworzenia interfejsu. Nadal niestety status Offline.
« Last Edit: February 20, 2017, 08:34:31 am by malymiki »

Offline malymiki

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Problem ze statusem Gateway
« Reply #8 on: February 21, 2017, 04:11:31 am »
W Advanced zmień Data Payload z 0 na 1. Mi pomogło.

Pomogło