Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: pfSense and Orange FunBox  (Read 1491 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Balanga

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 195
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
pfSense and Orange FunBox
« on: September 19, 2016, 09:04:48 pm »
Is it possible to use pfSense with Orange FunBox?

Mam Orange FunBox 2.0 na Swiatlowod i ciagle mam takie problemy  z google.pl i Youtube:

Quote
This site can’t be reached

The webpage at https://www.google.pl/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&espv=2&ie=UTF-8&q=orange%20fun%20box&oq=orange%20&aqs=chrome.0.69i59j69i60j69i61j69i60j69i57j0.5106j0j7 might be temporarily down or it may have moved permanently to a


Mysle ze problem jest DNS ustawiony przez Orange.  Nie wiem czy jest mozliwosc podlaczyc pfSense do FunBoxa..  Czy jest jakas opcja 'Modem mode' w ustawienia.

Jaki jest najlepszy DNS w polsce?


Sorry for my bad Polish...

Offline NiDeMa

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: pfSense and Orange FunBox
« Reply #1 on: December 09, 2016, 07:14:53 pm »
Mialem podobny setup tylko ze:

1. na Neostrada ADSL
2. i nie livebox tylko wlasny modem (ale to prawie tak slaby jak funbox)

Przy neostradzie na poczatku mialem ustawiona siec WAN z DHCP modemu, czy masz podobną sytuację?

Ja nigdy nie mialem problemow takich jak opisujesz oprócz jednego przypadku kiedy mialem taki problem, wtedy blednie ustawilem Snort. Moze masz snort aktywny?

Odnosnie DNS to ja uzywam google 8.8.8.8

PN

Offline Balanga

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 195
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: pfSense and Orange FunBox
« Reply #2 on: January 27, 2017, 08:16:22 am »
Nie jestem Polakiem i nie wiem jak sie dowiedzic czy mozna podlaczyc pfSense do Orange FunBox. Nie wiem gdzie moge szukac. Moze sa jakies instrukcje obslugiwania na FunBox ale napewnie po polsku. Najbardziej potrzebuje sie dowiedzic czy jest jakas funkcja jak 'Modem Mode'. Nie wiem jak to powiedziec po Polsku.

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: pfSense and Orange FunBox
« Reply #3 on: January 29, 2017, 02:41:35 pm »
Z FunBox-a nie przerobisz na modem (bridge mode). Ale za to możesz  podłączyć pfsense do portu LAN dając mu stały adres, a na FB przekierować wszystkie porty na adres pf-a.
W efekcie FB może w pewnym sensie robić za modem.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

Offline Balanga

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 195
  • Karma: +0/-0
    • View Profile

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: pfSense and Orange FunBox
« Reply #5 on: February 01, 2017, 01:48:08 am »
Chodzi o to by FanBox (FB) był przeźroczysty. Robisz przekierowanie wszystkiego czyli DMZ na adres WAN pfsense.
FB ma adresację 192.168.1.1 brama i dns.
Na pfsensie robisz tak:
WAN: 192.168.1.10 brama 192.168.1.1, dns 192.168.1.1 lub inny dns np orange.
LAN: 192.168.10.1 i dhcp z dowolnym zakresem. Adresacja tej sici musi być inna niż adresacja FB. W przeciwnym razie będą problemy z komunikacją.
W sieci lokalnej komputery będą się komunikować z bramą 192.168.10.1.

Jak i tego nie rozumiesz to zleć to robotę komuś kto to ogarnia.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)