The pfSense Store

Author Topic: Pierwszy router, pytanie o procesor (pfSensowy nobek)  (Read 601 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ian666

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Pierwszy router, pytanie o procesor (pfSensowy nobek)
« on: February 05, 2017, 04:44:48 pm »
Witam

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie rozpoczęcie przygody z pfSense tak dla funu aby nauczyć się czegoś nowego (naoglądałem się filmów min. z Wendellem z L1 Tech https://www.youtube.com/watch?v=ledv33t6SNE :)).
Z racji tego iż sprzęt ma pracować non stop, szukam czegoś o niskim poborze prądu co docelowo obsłuży łącze typu 100mbit ale było by też gotowe na przyszłość.
Myślałem na początku nad platformą typu Braswell z 4 rdzeniowym celerono-atomem lecz okazuje się że taki zestaw w idle bierze ok 20w (a jest na pewno słabszy niż to poniżej), w dodatku płyty z np. dwoma sieciówkami intela są bardzo drogie np konstrukcje firmy Jetway. Nuci nie mają dwóch sieciówek, jest komputerek Zotac Zbox 323 nano z dwoma ale są to Realteki, no i cena komputerka ok 750zł.

Myślę nad zestawem typu:
- Pentium G4560 2x 3.5Ghz HT 51w - 265zł
- Pentium G4560T 2x 2.9Ghz HT 35w - 315zł
oba obsługują AES-NI, 7 generacja Kaby Lake, pierwszy od dawna Pentium z HT, 'podobno' wydajny jak i5 2500k, różnica tylko w TDP przy czym tą różnicę podobno widać dopiero pod obciążeniem.
https://ark.intel.com/products/97143/Intel-Pentium-Processor-G4560-3M-Cache-3_50-GHz
https://ark.intel.com/products/97465/Intel-Pentium-Processor-G4560T-3M-Cache-2_90-GHz

- Asrock H110-DGS - 215zł
lub inna, najtańsza mała płyta pod s1151, sieciówka Realtek RTL8111GR, dwa sloty PCIe
http://www.asrock.com/mb/Intel/H110M-DGS/

- GoodRam DDR4 PLAY, 4GB, 2400MHz CL15 - 133zł
praktycznie najtańsza kostka, procek ma kontroler 2400Mhz

- Sieciówka HP NC360T 2x1Gb (Intel 82571EB, PCI-E x4) - 50zł używka

- Dysk SSD 32GB - 100zł używka

- Chieftec PSF-180MP 180W SFX - 160zł już posiadam

- Obudowa byle jaka już posiadam

Sumarycznie nie licząc zasilacza ok 760-810zł

Zestaw kolegi itx core i5 skylake z ssd, bez karty graf pobiera ok 20w w idle, więć to powyżej pewnie weźmie z 18w w idle (22w z kartą sieciową). Takie są moje przypuszczenia tym bardziej z zasilaczem na małą moc.
Zastanawiam się jedynie nad tym który procek wziąć. Pewnie eksperymentowałbym ze squidem, może spróbował podpiąć mały dysk usb i uruchomić DLNA na telewizor, nic wielkiego bo też wiedza ograniczona jedynie doświadczenia z DD-WRT.

Tutaj ciekawe video, pan na jednym monitorze ma użycie procesora w pfSense, na drugim uruchamia ściąganie czegoś na steam i jego 2x3,3Ghz Celeron (bez HT) starszej generacji dostaje zadyszki przy 300Mbit https://www.youtube.com/watch?v=v2rK5F461aM

Moje pytanie o TDP procesora odnosi się do tego że czasem ten procesor tak czy inaczej nie będzie pracował w IDLE, więc czy dołożenie 50zł do ciut wolniejszego modelu, ale z ograniczonym TDP ma sens jeżeli chciałbym ograniczyć zużycie prądu?.

Pozdrawiam!
« Last Edit: February 05, 2017, 04:53:48 pm by ian666 »

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Pierwszy router, pytanie o procesor (pfSensowy nobek)
« Reply #1 on: February 08, 2017, 09:59:54 am »
Wydajność zależy od ilości paczek jakie doinstalujesz. Na filmie ma m.in. Squid, AV, SNORT. Każda ta paczka skutecznie obciąża dodatkowo procka co zresztą widać. Zresztą ciągnie z netu, a wątpię by miał gigowego neta, dlatego też po zmianie procka obciążenie spadło do 60% a przepustość nieznacznie wzrosła.
Ogólnej wydajności routera zależy też od użytych kart sieciowych. Niektóre karty "gigabit" maja tylko w nazwie, a faktyczna ich przepustowość to ok 400-600Mb/s.
W firmowym sprzęcie (używka zresztą) przepustowość między sieciami (Lan1-Lan2) idzie pełną prędkością na kartach serwerowych a obciążenie procka w okolicach 15-20%. Na WAN-LAN jest nie zauważalna ale to też kwestia łącza gdyż marne 40/4.
Poprzednio pf stał u mnie na starym SUN-ie AMD Opteron 1210 i 2Gb ram. Procek rzadko kiedy przekraczał 60% (najczęściej w granicach 20-30%), przy kopiowaniu LAN1-LAN2 już procek miał ok 100%.

Na początek wybierz procka energooszczędnego. Jak z biegiem czasu okaże się iż za slaby to wymienisz na mocniejszy.
Jak potrzebujesz czegoś bardzo energooszczędnego poszukaj czegoś na atomie.
Zauważ że pf sprzedaje swoje BOX-y na takich prockach.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)