pfSense Support Subscription

Author Topic: Dlaczego FW obcina DL do 100Mbit  (Read 381 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kamyk

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Dlaczego FW obcina DL do 100Mbit
« on: February 09, 2017, 09:13:48 am »
Hej,

Mam dziwny problem ze swoja konfiguracja. Nie mam ustawionego zadnego shappera na PFSense. Podlaczylem nowe lacze 1Gbit przez switch Brocade. I w iperf widze 100Mbit DL, ale 1Gbit UP. Pomyslalem, ze cos moze byc w konfiguracji na switchu. Do switcha mam podpiete 3 serwery. Jeden to fw i dwa debiany. Jesli testuje z debiana-1 na 2 wszystko idzie full - 1Gbit. Ale jak z debiana-1/2 na fw to juz widze znowu takie cos:

Code: [Select]
------------------------------------------------------------
Server listening on TCP port 5001
TCP window size: 85.3 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  4] local 10.10.10.48 port 5001 connected with 10.10.10.3 port 5524
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  4]  0.0-10.0 sec   119 MBytes  99.1 Mbits/sec

pfSense jest w najnowszej wersji. Nie wiem juz co spr. moze cos z kernelem? Nie mam pojecia co spr. albo co ustawic.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Dlaczego FW obcina DL do 100Mbit
« Reply #1 on: February 10, 2017, 01:48:58 am »
Takie są wyniki pomiędzy jakimi interfejsami? Lan-WAN czy Lan1-Lan2?
Co pokazują inne narzędzia do kopiowania danych? Jakie masz wgrane paczki jakie jest obciążenie procesora?
Co masz na myśli pisząc FW?
« Last Edit: February 10, 2017, 02:07:06 am by Przemyslaw85 »
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)