Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: Jak mocny sprzęt potrzeba?  (Read 1812 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jarek358

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Jak mocny sprzęt potrzeba?
« Reply #15 on: May 27, 2017, 01:05:53 am »
Pochwalę się. Nabyłem drogą kupna nieco mocniejszą maszynę. Jest to HP DL360 G6 z dwoma procesorami X5570, 32 GB RAM, 4 x LAN. Aktualnie testuje u siebie na łączu 100/50. Wkrótce trafi w miejsce docelowe :)

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Jak mocny sprzęt potrzeba?
« Reply #16 on: May 27, 2017, 03:52:31 pm »
Dobra maszyna pod router. Oby bezawaryjna.
Pochwal się jak wygląda obciążenie procka podczas pracy przy takim łączy (+ info jakie pakiety) jak już wdrożysz.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

Offline Jarek358

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Jak mocny sprzęt potrzeba?
« Reply #17 on: May 29, 2017, 12:56:24 pm »
To jakaś wadliwa seria HP, że piszesz o bezawaryjności?

Zastanawiam się czy włączyć HT w procesorach czy też zostawić czyste rdzenie, tzn. 8C/8C czy 8C/16T? Jest z tego jakiś zysk? Przy okazji widzę, że SNORT nie chodzi na kilku rdzeniach, uczepił się jednego :( Suricata lepiej korzysta z zasobów ale z kolei darmowych reguł jest mniej :(

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Jak mocny sprzęt potrzeba?
« Reply #18 on: May 30, 2017, 01:14:14 am »
Generalnie większych problemów nie ma z serwerami HP. Nie słyszałem o fabrycznych defektach G6, a o G5 i owszem.
Co do HT to możesz włączyć, ale zanim cokolwiek to poobserwuj jak sobie radzi na tych fizycznych 8 rdzeniach.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)