Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: OpenVPN/Boot hang  (Read 329 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline george51

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
OpenVPN/Boot hang
« on: September 08, 2017, 02:40:09 am »
Installed 2.4 yesterday, working fine. Was playing round with OpenVPN - trying to add a client instance so I could connect to ProtonVPN servers. I was unsuccessful at this, with the OPenVPN logs saying:

neither stdin nor stderr are a tty device and you have neither a controlling tty nor systemd - can't ask for 'Enter Auth Password:'. If you used --daemon, you need to use --askpass to make passphrase-protected keys work, and you can not use --auth-nocache

Now that is an issue (if anyone has any tips on how to fix that'd also be appreciated) that I left until today to fix.

This morning, logged onto pfSense and saw there was a 2.4 update, did the updated... waited, no internet, wait some more still no internet. power cycled the computer, nothing came back online. So turned it off, attached the monitor and keyboard again (as I don't have IPMI on this board), rebooted.

and the boot process was hanging at this point

Configuring LAN interface....done.
Configuring CARP settings....done.
Syncing OpenVPN settings...Enter Auth Password:

and it was sat there waiting for an input. I pressed enter, and it just continued and booted absolutely fine.

However this must be a bug? an incorrectly configured OpenVPN instance shouldn't cause the boot process to hang, and require hooking up a monitor and keyboard again to de-bug?

[EDIT] I have now played around and fixed my OpenVPN client settings - hence connected to ProtonVPN servers, and therefore the boot happens fine now. However I still think the fact an improperly configured OpenVPN prevents a boot should be considered a bug?
« Last Edit: September 08, 2017, 03:20:50 am by george51 »

Offline Fredbeston

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: OpenVPN/Boot hang
« Reply #1 on: September 23, 2017, 08:21:33 am »

Thank you for reporting this bug. I actually have the exact same issue after I've setup ProtonVPN.

Could you share your workaround to establish the VPN connection?

Thank you in advance,

Offline PiBa

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 847
  • Karma: +135/-1
  • PiBa-NL(on IRC)
    • View Profile
Re: OpenVPN/Boot hang
« Reply #2 on: September 24, 2017, 09:26:31 am »
Configure "User Authentication Settings" user+pass of the openvpn client config.?