pfSense Support Subscription

Author Topic: SG-2440 2.4.1 ZFS Install  (Read 260 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline A.Bursell

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
SG-2440 2.4.1 ZFS Install
« on: October 24, 2017, 06:17:55 pm »
Hello,

With the new release I decided to do a clean install on my SG-2440 and use ZFS. I have learned (I think) that selecting the default and changing as little as possible seems to lead to a very stable and easy-to-use system, and so I just selected all of the defaults that went with ZFS and did not do any additional command line configuration after.

I want to maintain as close to factory install as possible (or what will be factory when ZFS is used), should I do anything else or should I have done anything else? Easy enough to re-install if need be.

Also, it appears that CPU usage is up - normal for ZFS? Seems to hit 6% intermittently and jumps to 13% often.

Here is my currect status - does it all look correct?

Thanks.

Offline ivor

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 583
  • Karma: +134/-125
    • View Profile
    • Netgate
Re: SG-2440 2.4.1 ZFS Install
« Reply #1 on: October 24, 2017, 06:19:54 pm »
That seems just fine. Run top from console or ssh to see what's using the CPU, but it seem to be just fine.
Need help fast? Commercial support: https://www.netgate.com/support/

Offline A.Bursell

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 2.4.1 ZFS Install
« Reply #2 on: October 24, 2017, 06:24:17 pm »
Excellent- thanks for the quick reply!

Offline valnar

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 364
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 2.4.1 ZFS Install
« Reply #3 on: October 26, 2017, 12:10:08 pm »
I think this is similar to my issue. The new defaults with ZFS seem to use more (idle) CPU than before.  I haven't had time to test that theory yet with UFS.

https://forum.pfsense.org/index.php?topic=138477

Offline A.Bursell

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 2.4.1 ZFS Install
« Reply #4 on: October 26, 2017, 12:37:29 pm »
I think this is similar to my issue. The new defaults with ZFS seem to use more (idle) CPU than before.  I haven't had time to test that theory yet with UFS.

https://forum.pfsense.org/index.php?topic=138477

Yes, sounds similar. I'm not terribly worried if I know it's normal, but it does seem to be substantially more than the ~1% I am used to.