Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: Multiwan ama tek hattı kullanıyor  (Read 217 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« on: November 21, 2017, 03:10:51 pm »
Merhaba arkadaşlar
Okulumuzda iki tane adsl hattı var. Bunları multiwan olarak ayarladım. Ancak nedense hep birinci hattan internete çıkıyor. Sebebi ne olabilir?

Sistemin yapısı:
WAN -> pppoe, default gateway, 16Mbps
OPT1 -> pppoe, 8Mbps

Group -> multiwan: WAN (Tier1) + OPT1 (Tier1) , Packet Loss or High Latency

Firewall-> Rules -> LAN -> LAN Net -> Gateway: multiwan

Başka hiçbir ayar yapmadım. Saf haliyle böyle. Kullanılan mevcut sürüm 2.0.3 x86'dır. Kullandığımız modemler bridge modda. Modemler birbirinden farklı. Aynı model değil.
Pfsense'in 2.3 gibi daha yeni bir çok versiyonunu da denedik. 64Bit olarak da denedik. Özellikle IPv6 desteği eklenmiş tüm pfsense sürümlerinde yukarıdaki ayarlarla internete hiç çıkmıyor.  O yüzden 2.0.3 versiyonunu kullanıyoruz. Ayrıca neden yeni sürümlerde internete çıkmıyor çok merak ediyorum. Daha önce foruma da yazdım ama cevap alamadım.

Şimdiki sorunumuz ise birinci hatta ne kadar yüklenirsem yükleneyim ikinci hattı kullanmıyor. Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum. Birinci hattın default ayarını da kaldırmıştım. Gateway switching ayarını da açıp denemiştim. Bu arada MEB hattı kullanıyoruz.

Offline susamlicubuk

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 172
  • Karma: +15/-1
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #1 on: November 21, 2017, 03:35:16 pm »
yapınızda squid var ise floating kuralı yazmanız gerekli 80 portu için.

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #2 on: November 21, 2017, 10:41:33 pm »
Squid kurmadım. Başka hiçbir paket de kurmadım. Saf haliyle sadece yukarıdaki ayarlar yapılı. Buna rağmen sadece bir hattı kullanıyor. Çözemedim.

Offline Qbilay

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 172
  • Karma: +12/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #3 on: November 22, 2017, 07:06:06 am »
Squid kurmadım. Başka hiçbir paket de kurmadım. Saf haliyle sadece yukarıdaki ayarlar yapılı. Buna rağmen sadece bir hattı kullanıyor. Çözemedim.

pfsense arabirimine baktiginde iki hattinda ag gecitleri ayni mi? eger ayniysa routing menusunden her arabirim icin monitor ip farkli ip adresi girip dener misin?

Offline angellord

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #4 on: November 23, 2017, 01:39:56 am »
Merhaba arkadaşlar
Okulumuzda iki tane adsl hattı var. Bunları multiwan olarak ayarladım. Ancak nedense hep birinci hattan internete çıkıyor. Sebebi ne olabilir?

Sistemin yapısı:
WAN -> pppoe, default gateway, 16Mbps
OPT1 -> pppoe, 8Mbps

Group -> multiwan: WAN (Tier1) + OPT1 (Tier1) , Packet Loss or High Latency

Firewall-> Rules -> LAN -> LAN Net -> Gateway: multiwan

Başka hiçbir ayar yapmadım. Saf haliyle böyle. Kullanılan mevcut sürüm 2.0.3 x86'dır. Kullandığımız modemler bridge modda. Modemler birbirinden farklı. Aynı model değil.
Pfsense'in 2.3 gibi daha yeni bir çok versiyonunu da denedik. 64Bit olarak da denedik. Özellikle IPv6 desteği eklenmiş tüm pfsense sürümlerinde yukarıdaki ayarlarla internete hiç çıkmıyor.  O yüzden 2.0.3 versiyonunu kullanıyoruz. Ayrıca neden yeni sürümlerde internete çıkmıyor çok merak ediyorum. Daha önce foruma da yazdım ama cevap alamadım.

Şimdiki sorunumuz ise birinci hatta ne kadar yüklenirsem yükleneyim ikinci hattı kullanmıyor. Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum. Birinci hattın default ayarını da kaldırmıştım. Gateway switching ayarını da açıp denemiştim. Bu arada MEB hattı kullanıyoruz.
System / Advanced / Miscellaneous sekmesindeki
Load balancing sekmesindeki Allow default gateway switching sekmesini işaretleyip tekrar dener misiniz

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #5 on: November 23, 2017, 12:31:11 pm »
Arkadaşlar olmayınca pfsense'in şu an son sürümü olan 2.4.1 x64 versiyonunu kurdum. Bu versiyonda çalışan hat (wan) online gözüküyor, pppoe üzerinden ip adresi de almış. Ancak LAN'da internet yine yok. Yukarıda belirttiğim gibi ipv6 desteği olan hiçbir sürümde internet var gibi ama yok. ipv6'yı iptal ediyorum. Hem gateway, hem de interface üzerinden. Hem de rules'dan. Kafayı yedirtecek bana. Aynı ayarlarla eski sürümü kuruyorum, internete giriyor. Eski sürümü güncelleyip yükselttiğim zaman da giriyor. Gel gör ki yeni sürümü doğrudan kurunca girmiyor. Yani bu ipv6 ayarları mı yoksa başka birşey mi nasıl olacak?

Yukarıda belirttiğiniz işlemleri inşaallah internete girersem ikinci hattın da girmesi için deneyeceğim. Bu sıkıntıyı acaba sadece ben mi yaşıyorum. Bu filtreli MEB hattından mıdır nedir bilemedim.

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #6 on: November 25, 2017, 01:38:38 am »
pfsense 2.1.5 sürümünü kurdum. (ipv6 destekliyor)
Yine internete girmedi. Ama ilginç bir şekilde pfsense güncellemesi var dedi. İndir dedim indirdi ve 2.3.5 sürümüne güncelledi. Sonra internete girmeye başladı.
Yani internet var ama LAN'a vermiyor. Güncelleyince giriyor. Hiçbir değişiklik de yapmadım. Neden böyle oluyor?