Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: APIC Warning L1 data cache less than  (Read 313 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Visseroth

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 315
  • Karma: +7/-1
    • View Profile
APIC Warning L1 data cache less than
« on: December 18, 2017, 08:13:33 pm »
I have a A1SRi-2758F machine running 2.4.2 and just updated to p1 and on startup for the upgrade received a error that does not come up consistently. Meaning if you reboot the system enough it will proceed and boot normally. I only know this because I assumed the error had something to do with the APIC settings in the CMOS but nothing seemed to help the error go away, so I was hoping someone could give me some insite as to what the error means.

Error being... WARNING: L1 data cache covers less APIC IDs than a core

Now I have a few of these boards. The only difference being that this board is newer and is running version 2.0 of SuperMicro's BIOS where as my other machines are running version 1.1a

System Specs...
BIOS    Vendor: American Megatrends Inc.
Version: 2.0
Release Date: Mon Jul 24 2017

Version    2.4.2-RELEASE-p1 (amd64)
built on Tue Dec 12 13:45:26 CST 2017
FreeBSD 11.1-RELEASE-p6

CPU Type    Intel(R) Atom(TM) CPU C2758 @ 2.40GHz
8 CPUs: 1 package(s) x 8 core(s)
AES-NI CPU Crypto: Yes (active)

16GB of RAM

Dual 1TB 2.5 Inch Seagate ST1000LX015 in mirror zfs

RAM Disk enabled 512/4096

Anyone have any thoughts as to what this error is so I can make it go away?


Offline Visseroth

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 315
  • Karma: +7/-1
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #1 on: December 19, 2017, 04:12:57 pm »
No one?

Mind you, that is where the kernel stops. I assume that was the cause of the stop.

Offline robi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 998
  • Karma: +77/-2
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #2 on: December 30, 2017, 08:52:05 am »
I ran into this yesterday. Updated to 2.4.2p1 a day after it was released. This rig with Supermicro A1SRi-2758F was up and running for 3 years now, and hanged with this same error.
Reboot - stops in the same place again.
Entered BIOS, disabled APIC at the CPU options, booted fine. Thought this fixed it, but box crashed again after about 30 mins. Pulled power, let it rest a while, boot again, crash again after about 30 mins...
This ain't a joke anymore - me thinking - especially these days when all computer shops are closed...

I gues I was hit by Intel's C2000 fault somehow. Found this thread, which inspired me to check for a BIOS update.

Noticed that BIOS on the board was at v1.1a, on Supermicro's websithe there's v2 available. Downloaded, updated, reset BIOS to factory defaults, booted up again - all fine in the last 24 hours (knock-knock).

The thing is that I have a client running 3 rigs with this very same board, one with bios v1, two with bios v1.1a, and they work just fine with latest pfSense. I think we're sitting on a timed bomb here. Hope they will make it through until I get there physically and update BIOS in place...

Offline Visseroth

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 315
  • Karma: +7/-1
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #3 on: December 30, 2017, 09:18:51 am »
Your reply made me think I was the one that made the reply as I am in the exact same situation.
I would try the BIOS update on the machine with the problem, funny thing is it's already running version 2. My other machines running 1.1a don't seem to have a problem so far.

Offline robi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 998
  • Karma: +77/-2
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #4 on: December 30, 2017, 09:47:05 am »
Well re-writing the flash using the same firmware and restoring BIOS to factory defaults (including IPMI settings) couldn't harm...

Offline Visseroth

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 315
  • Karma: +7/-1
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #5 on: December 30, 2017, 10:59:06 am »
True.
I'll give it a shot as soon as I have a chance.
Thanks for the reply. I'll post back as soon as I know more.

Offline robi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 998
  • Karma: +77/-2
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #6 on: December 30, 2017, 11:29:39 am »
Well if this happens again with the same board, I'll have to switch hardware, can't afford downtime these days.

Offline robi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 998
  • Karma: +77/-2
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #7 on: January 04, 2018, 01:59:40 pm »
Knock-knock - working fine since then.

Offline Visseroth

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 315
  • Karma: +7/-1
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #8 on: January 04, 2018, 10:17:18 pm »
Nice! I haven't had a chance to do anything with this one as of yet. I will report back when I know more.

Offline Visseroth

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 315
  • Karma: +7/-1
    • View Profile
Re: APIC Warning L1 data cache less than
« Reply #9 on: January 15, 2018, 10:05:44 pm »
Reset the CMOS today to factory defaults. Set what I wanted set and restarted the system. Same result. Fortunately I have another one of these on hand so I'm going to swap this active system out so I can bench it and do some testing. Also shot SuperMicro a email about the issue. Maybe there's a unknown bug? I'm not sure, sure would be nice to know what is going on though.