The pfSense Store

Author Topic: SG-2440 can't boot  (Read 221 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline amnixed

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
SG-2440 can't boot
« on: December 18, 2017, 11:18:37 pm »
Hello Everyone,

I have an SG-2440 (purchased in August 2016) which stopped working. When I try to boot it while connected with screen(1), I get:

SeaBIOS (version SageBIOS-20160122_083040-localhost.localdomain)


iPXE (http://ipxe.org) 00:14.0 C100 PCI2.10 PnP PMM+7FB7EED0+7FADEED0 C100
[...]

Press F12 for boot menu.

Booting from ROM...
iPXE (PCI 00:14.0) starting execution...ok
iPXE initialising devices...ok

iPXE 1.0.0+ -- Open Source Network Boot Firmware -- http://ipxe.org
Features: iSCSI HTTP DNS TFTP AoE ELF MBOOT PXE bzImage Menu PXEXT

net0: 00:08:a2:0a:b4:f2 using i354-ext on PCI00:14.0 (open)
  [Link:down, TX:0 TXE:0 RX:0 RXE:0]
  [Link status: Down (http://ipxe.org/38086101)]
Waiting for link-up on net0................. Down (http://ipxe.org/38086101)
No more network devices


I managed to get to the iPXE prompt - how would I proceed?

Offline jimp

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 21483
  • Karma: +1456/-26
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #1 on: December 19, 2017, 08:00:28 am »
What type of disk do you have in there? Just the eMMC? Or do you have an mSATA?

If you press F12, what disks does it list?
Need help fast? Commercial Support!

Co-Author of pfSense: The Definitive Guide. - Check the Doc Wiki for FAQs.

Do not PM for help!

Offline amnixed

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #2 on: December 19, 2017, 08:32:43 am »
Hi Jim,

here is what I get:

Press F12 for boot menu.

Select boot device:

1. iPXE (PCI 00:14.0)
2. iPXE (PCI 00:14.1)
3. iPXE (PCI 00:14.2)
4. iPXE (PCI 00:14.3)
5. Payload [setup]


Then, when I choose option 5:

Booting from CBFS...

*********************************************************************
*** Sortbootorder payload    ver 1.1   Sage Electronic Engineering  *
*********************************************************************
flash_address = 0x700000
==============================================
Type lower case letter to move device to top
==============================================
boot devices

  a  USB 1
  b  USB 2
  c  SATA3 1
  d  SATA3 2
  e  msata
  f  SATA2 1
  g  SATA2 2
  h  SATA2 3
  i  USB-eMMC
  j  PXE 1
  k  PXE 2
  l  PXE 3
  m  PXE 4
==============================================
Type upper case letter to invoke action
==============================================
  R Restore boot order defaults
  E Exit setup with save
  X Exit setup without save


Offline jimp

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 21483
  • Karma: +1456/-26
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #3 on: December 19, 2017, 08:54:32 am »
Looks like the eMMC isn't bootable, or the BIOS isn't seeing it. It may have failed.

First, download a fresh pfSense installer (the ADI memstick) from the pfsense.org site, write it to a USB drive and then boot that. See if it can find the disk to reinstall. It may not be able to.

If the eMMC has failed, you can grab an mSATA disk and put it in the firewall and then reinstall to that.
Need help fast? Commercial Support!

Co-Author of pfSense: The Definitive Guide. - Check the Doc Wiki for FAQs.

Do not PM for help!

Offline amnixed

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #4 on: December 19, 2017, 09:57:10 am »
Well, I have downloaded pfSense-CE-memstick-ADI-2.4.2-RELEASE-amd64.img, dd'd to a USB stick, the image starts booting fine, until it gets to:

Starting devd.
Starting Network: igb0.
igb0: flags=8c02<BROADCAST,OACTIVE,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=6403bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,VLAN_HWTSO,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        ether 00:08:a2:0a:b4:f2
        hwaddr 00:08:a2:0a:b4:f2
        nd6 options=29<PERFORMNUD,IFDISABLED,AUTO_LINKLOCAL>


when it shows this error:

                             ┌──────Error─────────┐
                             │ Operation not      │
                             │ supported by       │
                             │ device. provider   │
                             ├────────────────────┤
                             │     <  OK  >       │


Offline jimp

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 21483
  • Karma: +1456/-26
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #5 on: December 19, 2017, 10:07:28 am »
I haven't seen one stop exactly that way, but any error at about that point likely means it can't find a disk or the disk device is broken in some way, which in this case is the on-board eMMC.

If you have an mSATA you can put in there, or can get one, that's the best path forward.
Need help fast? Commercial Support!

Co-Author of pfSense: The Definitive Guide. - Check the Doc Wiki for FAQs.

Do not PM for help!

Offline amnixed

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #6 on: December 19, 2017, 10:36:46 am »
Would you please suggest a make and model mSATA card? I suppose it's trivial, but where would I find instructions on which slot is the one where the mSATA card should be installed? I see 3 slots on the board.

Offline dotdash

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1928
  • Karma: +99/-3
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #7 on: December 19, 2017, 12:18:08 pm »
I suppose it's trivial, but where would I find instructions on which slot is the one where the mSATA card should be installed? I see 3 slots on the board.
It's the one behind the network ports.

Offline amnixed

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: SG-2440 can't boot
« Reply #8 on: December 19, 2017, 10:29:05 pm »
Jim and dotdash, thank you both.