The pfSense Store

Author Topic: Multiwan ama tek hattı kullanıyor  (Read 427 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« on: November 21, 2017, 03:10:51 pm »
Merhaba arkadaşlar
Okulumuzda iki tane adsl hattı var. Bunları multiwan olarak ayarladım. Ancak nedense hep birinci hattan internete çıkıyor. Sebebi ne olabilir?

Sistemin yapısı:
WAN -> pppoe, default gateway, 16Mbps
OPT1 -> pppoe, 8Mbps

Group -> multiwan: WAN (Tier1) + OPT1 (Tier1) , Packet Loss or High Latency

Firewall-> Rules -> LAN -> LAN Net -> Gateway: multiwan

Başka hiçbir ayar yapmadım. Saf haliyle böyle. Kullanılan mevcut sürüm 2.0.3 x86'dır. Kullandığımız modemler bridge modda. Modemler birbirinden farklı. Aynı model değil.
Pfsense'in 2.3 gibi daha yeni bir çok versiyonunu da denedik. 64Bit olarak da denedik. Özellikle IPv6 desteği eklenmiş tüm pfsense sürümlerinde yukarıdaki ayarlarla internete hiç çıkmıyor.  O yüzden 2.0.3 versiyonunu kullanıyoruz. Ayrıca neden yeni sürümlerde internete çıkmıyor çok merak ediyorum. Daha önce foruma da yazdım ama cevap alamadım.

Şimdiki sorunumuz ise birinci hatta ne kadar yüklenirsem yükleneyim ikinci hattı kullanmıyor. Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum. Birinci hattın default ayarını da kaldırmıştım. Gateway switching ayarını da açıp denemiştim. Bu arada MEB hattı kullanıyoruz.

Offline susamlicubuk

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 180
  • Karma: +15/-1
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #1 on: November 21, 2017, 03:35:16 pm »
yapınızda squid var ise floating kuralı yazmanız gerekli 80 portu için.

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #2 on: November 21, 2017, 10:41:33 pm »
Squid kurmadım. Başka hiçbir paket de kurmadım. Saf haliyle sadece yukarıdaki ayarlar yapılı. Buna rağmen sadece bir hattı kullanıyor. Çözemedim.

Offline Qbilay

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
  • Karma: +12/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #3 on: November 22, 2017, 07:06:06 am »
Squid kurmadım. Başka hiçbir paket de kurmadım. Saf haliyle sadece yukarıdaki ayarlar yapılı. Buna rağmen sadece bir hattı kullanıyor. Çözemedim.

pfsense arabirimine baktiginde iki hattinda ag gecitleri ayni mi? eger ayniysa routing menusunden her arabirim icin monitor ip farkli ip adresi girip dener misin?

Offline angellord

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #4 on: November 23, 2017, 01:39:56 am »
Merhaba arkadaşlar
Okulumuzda iki tane adsl hattı var. Bunları multiwan olarak ayarladım. Ancak nedense hep birinci hattan internete çıkıyor. Sebebi ne olabilir?

Sistemin yapısı:
WAN -> pppoe, default gateway, 16Mbps
OPT1 -> pppoe, 8Mbps

Group -> multiwan: WAN (Tier1) + OPT1 (Tier1) , Packet Loss or High Latency

Firewall-> Rules -> LAN -> LAN Net -> Gateway: multiwan

Başka hiçbir ayar yapmadım. Saf haliyle böyle. Kullanılan mevcut sürüm 2.0.3 x86'dır. Kullandığımız modemler bridge modda. Modemler birbirinden farklı. Aynı model değil.
Pfsense'in 2.3 gibi daha yeni bir çok versiyonunu da denedik. 64Bit olarak da denedik. Özellikle IPv6 desteği eklenmiş tüm pfsense sürümlerinde yukarıdaki ayarlarla internete hiç çıkmıyor.  O yüzden 2.0.3 versiyonunu kullanıyoruz. Ayrıca neden yeni sürümlerde internete çıkmıyor çok merak ediyorum. Daha önce foruma da yazdım ama cevap alamadım.

Şimdiki sorunumuz ise birinci hatta ne kadar yüklenirsem yükleneyim ikinci hattı kullanmıyor. Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum. Birinci hattın default ayarını da kaldırmıştım. Gateway switching ayarını da açıp denemiştim. Bu arada MEB hattı kullanıyoruz.
System / Advanced / Miscellaneous sekmesindeki
Load balancing sekmesindeki Allow default gateway switching sekmesini işaretleyip tekrar dener misiniz

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #5 on: November 23, 2017, 12:31:11 pm »
Arkadaşlar olmayınca pfsense'in şu an son sürümü olan 2.4.1 x64 versiyonunu kurdum. Bu versiyonda çalışan hat (wan) online gözüküyor, pppoe üzerinden ip adresi de almış. Ancak LAN'da internet yine yok. Yukarıda belirttiğim gibi ipv6 desteği olan hiçbir sürümde internet var gibi ama yok. ipv6'yı iptal ediyorum. Hem gateway, hem de interface üzerinden. Hem de rules'dan. Kafayı yedirtecek bana. Aynı ayarlarla eski sürümü kuruyorum, internete giriyor. Eski sürümü güncelleyip yükselttiğim zaman da giriyor. Gel gör ki yeni sürümü doğrudan kurunca girmiyor. Yani bu ipv6 ayarları mı yoksa başka birşey mi nasıl olacak?

Yukarıda belirttiğiniz işlemleri inşaallah internete girersem ikinci hattın da girmesi için deneyeceğim. Bu sıkıntıyı acaba sadece ben mi yaşıyorum. Bu filtreli MEB hattından mıdır nedir bilemedim.

Offline hyrgul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #6 on: November 25, 2017, 01:38:38 am »
pfsense 2.1.5 sürümünü kurdum. (ipv6 destekliyor)
Yine internete girmedi. Ama ilginç bir şekilde pfsense güncellemesi var dedi. İndir dedim indirdi ve 2.3.5 sürümüne güncelledi. Sonra internete girmeye başladı.
Yani internet var ama LAN'a vermiyor. Güncelleyince giriyor. Hiçbir değişiklik de yapmadım. Neden böyle oluyor?

Offline muhammet

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #7 on: December 24, 2017, 08:36:09 am »
yapınızda squid var ise floating kuralı yazmanız gerekli 80 portu için.

Örnek kural paylaşabilir misiniz ?

Offline plusbil

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #8 on: December 29, 2017, 10:06:55 pm »
Sistemin yapısı:
WAN -> pppoe, default gateway, 16Mbps
OPT1 -> pppoe, 8Mbps
Group -> multiwan: WAN (Tier1) + OPT1 (Tier1) , Packet Loss or High Latency

Paket kaybı yahut gecikmesi olmadığı sürece hep wan'dan çıkış yapacaktır makinalar zaten, bu normal. Paket gecikmesi sağlatacak bir işlem denediniz mi? Mesela büyük bir dosya indirmesi yaparken, birkaç youtube videosu açmaya çalışmak gibi.

Online tuzsuzdeli

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1780
  • Karma: +26/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #9 on: January 02, 2018, 07:52:39 am »
Sistemin yapısı:
WAN -> pppoe, default gateway, 16Mbps
OPT1 -> pppoe, 8Mbps
Group -> multiwan: WAN (Tier1) + OPT1 (Tier1) , Packet Loss or High Latency

Paket kaybı yahut gecikmesi olmadığı sürece hep wan'dan çıkış yapacaktır makinalar zaten, bu normal. Paket gecikmesi sağlatacak bir işlem denediniz mi? Mesela büyük bir dosya indirmesi yaparken, birkaç youtube videosu açmaya çalışmak gibi.

Neden ? Wan ve Opt1 Tier1 olarak ayarlanmış, her iki hattı eşit kullanması gerekmiyor mu ?

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

Offline plusbil

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #10 on: January 06, 2018, 06:53:29 pm »
Tier1'de olsa, sonuçta sistemde Default Gateway var. Rules ile herhangi dağılım olmadığı ve yordam olarak "Packet Loss or High Latency" seçili olduğu sürece, kullanıcı istem miktarlarına hattın gücü yetiyorsa dağıtım yapmıyor ki Pfsense. 2.0.3, 2.1.5, 2.2.5, 2.3.4..., bu versiyonların tamamında denedim, sonuç "hat yeterliyse" default gateway. Ancak "Member Down" seçilirse iş değişiyor. İşte o zaman, hat dengeleme oluyor mu bilmiyorum(uzun süreçli kullanmadım çünkü) ama, ha bire wanlar arasında değişiyor paketler. Bunu da internet bankacılığından yahut cpanel girişlerinden biliyorum, çünkü girmek imkansızlaşıyor. "Packet Loss or High Latency" seçildiğinde sorun olmuyor ama...

Online tuzsuzdeli

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1780
  • Karma: +26/-0
    • View Profile
Re: Multiwan ama tek hattı kullanıyor
« Reply #11 on: January 07, 2018, 10:36:46 pm »
Tier1'de olsa, sonuçta sistemde Default Gateway var. Rules ile herhangi dağılım olmadığı ve yordam olarak "Packet Loss or High Latency" seçili olduğu sürece, kullanıcı istem miktarlarına hattın gücü yetiyorsa dağıtım yapmıyor ki Pfsense. 2.0.3, 2.1.5, 2.2.5, 2.3.4..., bu versiyonların tamamında denedim, sonuç "hat yeterliyse" default gateway. Ancak "Member Down" seçilirse iş değişiyor. İşte o zaman, hat dengeleme oluyor mu bilmiyorum(uzun süreçli kullanmadım çünkü) ama, ha bire wanlar arasında değişiyor paketler. Bunu da internet bankacılığından yahut cpanel girişlerinden biliyorum, çünkü girmek imkansızlaşıyor. "Packet Loss or High Latency" seçildiğinde sorun olmuyor ama...

Başlığı açan arkadaş multiwan kuralını yazdım diyor.

Tier1 olduğu sürece tüm Tier1 olan gatewaylere, aksi bir konfigürasyon yapılmadı ise Round Robin mantıkla eşit dağıtım yapılır (eşit olmayan dağıtım yapmak da ayrıca mümkün).
İnternet bankacılığı veya benzeri bazı site girişlerinde de zaten birden fazla hat kullandığı için problem yaşıyorsunuz.
Problemli siteleri ya da tüm HTTPS'leri loadbalance'den çıkarırsanız probleminiz çözülür.
Pfsense 1.x'li versiyonlarında beri bu böyledir.
Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.