Netgate m1n1wall

Author Topic: latest snapsot wireless bridged as well as static not working  (Read 26612 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cmb

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6299
    • LinkedIn
    • Twitter
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #105 on: June 03, 2009, 01:10:43 am »
i cant believe this, the solution is this simple, i just tried it and within less than 30 secs it started working like there was no problem at all

It's not really that simple. That doesn't do anything differently from manually running the commands I noted earlier in the thread. It will make it work for a bit, but it won't stay working.

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #106 on: June 03, 2009, 01:18:03 am »
actually when i tried manually those commands it never used to work but currently at least its running fine for the past like 15mins, lets see how long it lasts

Offline covex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 184
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #107 on: June 03, 2009, 01:39:21 pm »
Confirmed, this... workaround  :) works. I have stable wireless connection for more then 2 hours now.

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #108 on: June 04, 2009, 01:03:39 am »
i can confirm it to work now in stable state for more than 24 hours, im on the 31st may 2009 1.2.3 7.2 base snapshot

Offline covex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 184
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #109 on: June 04, 2009, 03:05:57 pm »
I don't see any updates for 1.2.3 7.2 based after May 30th...  ???

Offline AhnHEL

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 572
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #110 on: June 04, 2009, 07:08:14 pm »
I'm back on 7.1 builds.  Clicking Save in Interfaces/LAN fixes the "wireless bridge MTU and promiscuous mode" bug in the 7.1 build as well.  Besides, 7.1 builds are up to 1.2.3 RC2.
« Last Edit: June 04, 2009, 07:11:09 pm by onhel »
AhnHEL (Angel)
NYC

3 pfSense sites: 2.1 RELEASE (amd64)
Dell 745 SFF E4400 @ 2.0Ghz, 2GB RAM, 20/5 Mbps
Dell 755 SFF E6550 @ 2.3Ghz, 2GB RAM, 20/5 Mbps
White Box i5 3570k @ 4.4Ghz, 16GB RAM, 114/6 Mbps, SSD
OpenVPN (Site to Site, Road Warrior), IPSec Mobile, UPnP Gaming, Traffic Shaping, Snort, Suricata

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #111 on: June 05, 2009, 01:04:32 am »
i tried the 3rd june 1.2.3 7.1 but pppoe wont work so i went back to the 31st may 1.2.3 7.1 base release and work fine with the wireless workaround

Offline covex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 184
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #112 on: June 08, 2009, 12:43:20 pm »
this is more of a firewall issue but it affects some how the wireless interface so I'm going to post it here  :)
my firewall setup can be seen in attached files
when rules on the LAN interface setup first time everything works OK but after reboot I get this message in dmesg:

Code: [Select]
Configuring firewall...
ipfw2 (+ipv6) initialized, divert loadable, nat loadable, rule-based forwarding enabled, default to accept, logging disabled
ipfw:
rule 2: setsockopt(IP_FW_DEL)
:
Invalid argument
ipfw:
rule 3: setsockopt(IP_FW_DEL)
:
Invalid argument

when the router is up my wireless wont work. I'm getting dhcp ip address and all other info right but I can connect to the firewall or internet.
Looks like this error makes firewall do something to the wireless interface. Wireless is bridged to LAN

removing and recreating these rules would fix the problem.
« Last Edit: June 08, 2009, 12:47:44 pm by covex »

Offline cmb

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6299
    • LinkedIn
    • Twitter
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #113 on: June 09, 2009, 03:32:21 am »
We were able to get the changing MTU issue that was causing the problem on the systems I saw resolved in FreeBSD, and have added that patch to our snapshots as of a couple days ago. Those of you who could replicate issues, please test the latest snapshot from here and report back.
http://snapshots.pfsense.org/FreeBSD_RELENG_7_2/pfSense_RELENG_1_2/?C=M;O=D

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #114 on: June 09, 2009, 04:26:13 am »
just downloaded and reflashed to pfSense-1.2.3-20090609-0445 and the wireless issue has been solved, works perfect now, so finally we r over with it, keep in mind 1.2.3 RC2 is FreeBSD 7.2 base now

Offline cmb

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6299
    • LinkedIn
    • Twitter
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #115 on: June 09, 2009, 04:46:01 am »
just downloaded and reflashed to pfSense-1.2.3-20090609-0445 and the wireless issue has been solved, works perfect now, so finally we r over with it, keep in mind 1.2.3 RC2 is FreeBSD 7.2 base now

Thanks for the report!  That's good news, glad to see it seems to be fixed in FreeBSD now. Yes, 1.2.3 will be on FreeBSD 7.2 unless some major reason appears to not use it. Thus far it's been a painless change.

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #116 on: June 09, 2009, 05:22:35 am »
how about making it on FreeBSD 8 and when can the nanobsd images be available for testing for embedded?

any plans of adding some basic packages to the embedded images to add some more functionality, eg: siproxd and other basic commonly used packages bcoz for home networking, there r not any specific features i use of pfsense other than traffic shaping and wireless.

Offline cmb

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6299
    • LinkedIn
    • Twitter
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #117 on: June 09, 2009, 05:28:28 am »
how about making it on FreeBSD 8

It was committed to FreeBSD by Sam Leffler so it's in 8. It was also MFCed to RELENG_7. We have the same patch on top of 7.2, because it won't get changed in RELENG_7_2.

and when can the nanobsd images be available for testing for embedded?

You'll see there are nanobsd folders on the snapshot server now, we'll have images up soon.

any plans of adding some basic packages to the embedded images to add some more functionality, eg: siproxd and other basic commonly used packages bcoz for home networking, there r not any specific features i use of pfsense other than traffic shaping and wireless.

siproxd is in embedded in 1.2.3. You can install many other packages if you want. http://doc.pfsense.org/index.php/Installing_packages_on_embedded

Packages and embedded will change in a yet to be determined way once we're switched to nanobsd embedded. We will be making all embedded suitable packages available in some fashion (easier than the above).

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
    • View Profile
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #118 on: June 09, 2009, 07:29:01 am »
one feature which has been talked about much under wireless but hasn't been implemented as yet is the option to select the transmit and receive antenna for wireless bcoz not all have 2 antennas and this has been discussed in the wireless forum and was also said it would be added in future releases but haven't seen it as yet. i tried running the below commands and restarting the box but then the wireless clients would connect but were not able to surf so then i have to click the save button on the wireless page and then everything comes to normal but then the below values change to default, rx=0 tx=1 div=1

sysctl dev.ath.0.txantenna=0
sysctl dev.ath.0.rxantenna=0
sysctl dev.ath.0.diversity=0

Offline cmb

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6299
    • LinkedIn
    • Twitter
    • View Profile
    • Chris Buechler
Re: latest snapsot wireless bridged as well as static not working
« Reply #119 on: June 09, 2009, 07:36:13 am »
one feature which has been talked about much under wireless but hasn't been implemented as yet is the option to select the transmit and receive antenna for wireless bcoz not all have 2 antennas and this has been discussed in the wireless forum and was also said it would be added in future releases but haven't seen it as yet. i tried running the below commands and restarting the box but then the wireless clients would connect but were not able to surf so then i have to click the save button on the wireless page and then everything comes to normal but then the below values change to default, rx=0 tx=1 div=1

sysctl dev.ath.0.txantenna=0
sysctl dev.ath.0.rxantenna=0
sysctl dev.ath.0.diversity=0

You can make feature requests at http://redmine.pfsense.org