Netgate m1n1wall

Author Topic: ip adreslerine göre hız limitleme  (Read 11594 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
ip adreslerine göre hız limitleme
« on: May 29, 2012, 07:01:45 am »
mrb arkadaşlar.
pfsense 2.0.1 kurulu sistemim var ve başlıktada belirttiğim gibi ip adreslerini baz alarak kullanıcılara hız sınırlaması yapmak istiyorum.pek çok arkadaşın tavsiyesi captive portal yönünde ve ben captive portal kullanmak istemiyorum.bazı arkadaşların açıklamalarını uygulayarak limiter ile denemelerim oldu fakat ne yaptıysam hep tüm lan trafiğini limitleyebildim.ip bazlı limitleme yapabilmem içim bana yardımcı olabilirmisiniz.
herkese kolay gelsin keyifli çalışmalar....

Offline SGTR

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 616
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #1 on: May 29, 2012, 12:39:40 pm »
Selam,

Bunu her ip adresi için firewall > rules > lan sekmesinde tanımlayacaksınız. Ne kadar limit koymak istiyorsanız in/out seçeneğinden yapabilirsiniz.

Sevgilerle,
SGTR
Ever never give up even there is no hope.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #2 on: May 29, 2012, 03:03:50 pm »
Selam,

Bunu her ip adresi için firewall > rules > lan sekmesinde tanımlayacaksınız. Ne kadar limit koymak istiyorsanız in/out seçeneğinden yapabilirsiniz.

Sevgilerle,
SGTR


hocam ilgilendiğin için teşekkür ederim
bunu zaten denemiştim.traffic shapper>limiter den bir limit kuralı belirleyip kaydediyorum sonra resmini koyduğunu kısımda zaten belirlediğim limit kuralları çıkıyor.in out olarak kayduğum upload ve download kurallarını seçiyorum ama limitleme tüm ağa yansıyor.yani koyduğum limiti farzedelim 20 kullanıcı arasında paylaşıyor.nerede hata yapıyorum anlamadı.bu arada ip lerin hepsini static olarak ayarladım.
hocam senden ricam bu olayınnasıl yapıldığını detaylı bir şekilde adım adım anlatabilirmsin.
bu konununda pek çok arkadaşa yardımcı olacağından eminim.
keyifli çalışmalar....

Offline MrPerFormance

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 117
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #3 on: May 29, 2012, 03:49:35 pm »
Bunun en mantıklı yolu captive portal  ve radius server kullanmak ;)

Offline tuzsuzdeli

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1369
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #4 on: May 30, 2012, 12:10:40 am »
Selam,

Bunu her ip adresi için firewall > rules > lan sekmesinde tanımlayacaksınız. Ne kadar limit koymak istiyorsanız in/out seçeneğinden yapabilirsiniz.

Sevgilerle,
SGTR


hocam ilgilendiğin için teşekkür ederim
bunu zaten denemiştim.traffic shapper>limiter den bir limit kuralı belirleyip kaydediyorum sonra resmini koyduğunu kısımda zaten belirlediğim limit kuralları çıkıyor.in out olarak kayduğum upload ve download kurallarını seçiyorum ama limitleme tüm ağa yansıyor.yani koyduğum limiti farzedelim 20 kullanıcı arasında paylaşıyor.nerede hata yapıyorum anlamadı.bu arada ip lerin hepsini static olarak ayarladım.
hocam senden ricam bu olayınnasıl yapıldığını detaylı bir şekilde adım adım anlatabilirmsin.
bu konununda pek çok arkadaşa yardımcı olacağından eminim.
keyifli çalışmalar....

Bu konuda genelde yapılan 3 hata var, öncelikle oraları kontrol etmekte fayda var

1- Yeni bir limiter oluşturduğunuz ekranda download limiti yapıyorsanız Mask kısmını "Source addresses" seçiyor musunuz ? (bkz: ekran görüntüsü)

2- Bu kurala uyacak bilgisyarlar için yeni bir rule kuralı yazarken protocol kısmını TCP/UDP seçiyor musunuz ? (bkz: ekran görüntüsü)

3- Firewall rule yazarken, advanced features kısmında in kısmına upload limiterını, out kısmına ise download limiterını seçiyor musunuz ? (bkz: ekran görüntüsü)

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #5 on: May 30, 2012, 05:57:25 am »
tuzsuzdeli hocam versiğin cevap için teşekkür ederim.son bir sorum olacak.rules>lan sekmesine hız sınırlamayla ilgili kural eklerken source kısmına single host or alias ı seçip altına sınırlama yapacağımız ip adresini yazmamıza gerek varmı. eğer gerek varsa örneğin 20 makina ip alıyor diyelim 20 adet kural koymamız gerekir.yoksa orayı pas geçip any şeklinde kalırsa dhcp deki tüp ip ler için ayrı ayrı belirlediğimiz kuralı uygularmı ?

Offline tuzsuzdeli

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1369
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #6 on: May 31, 2012, 12:27:57 am »
Tabii ki gerek var. Siz o kısmı any halde bıraktığınız için tüm network etkileniyor zaten :)

Bu kural içine girmesini istediğiniz ip'leri ard arda bir bloğa koyup, tek tek ip yazmak yerine bu ip bloğunu yazabilirsiniz.
Ya da daha kolayı bu 20 tane ip numarasını bir alias içinde tanımlayıp, kural içine bu aliası yazın derim ben.

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #7 on: May 31, 2012, 03:21:51 am »
Tabii ki gerek var. Siz o kısmı any halde bıraktığınız için tüm network etkileniyor zaten :)

Bu kural içine girmesini istediğiniz ip'leri ard arda bir bloğa koyup, tek tek ip yazmak yerine bu ip bloğunu yazabilirsiniz.
Ya da daha kolayı bu 20 tane ip numarasını bir alias içinde tanımlayıp, kural içine bu aliası yazın derim ben.



tuzsuzdeli hocam merhaba
bugun iki bilgisayarı yanıma alarak deneme yaptım.firewall>rules kısmına iki adet kual belirledim.kurallarda source kısmı single host or alias seçili ve altında makine ip leri yazılı.in out ısmınıda upload limit donload limit olarak ayarladım. (resimlerini ekliyorum)download limiti 1mbps olarak ayarladım ve denemeye  başları.birinci bilgisayuardan download yapmaya başladım gayet güzen 1mbps de hızı sınırladı.ama ikinci bilgisayardanda download yapmaya başlayınca ikisinin download hızı 500kbps ye düştü.yani kural yazdığım ip leri 1mbps lik bir havuzdan dağıtıyor gibi davrandı.benim istediğim bu değil.benim istediğim yazdığım iplerin hepsi koyduğum bandwidth sınırına ulaşsın ama gerçemesin.ornek olarak 8 bildisayarın aynı anda download yaptıgını düşünelim bilg1=1 mbps bilg2=1mbps bilg3=1mbps bilg4=1mbps bilg5=1mbps bilg6=1mbps bilg7=1mbps bilg8=1mbps ==== toplam download hızı 8mbps. gibi olacak.

Offline tuzsuzdeli

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1369
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #8 on: May 31, 2012, 06:03:24 am »
limiter ayarlarınızı da bir yollar mısınız ?
Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #9 on: May 31, 2012, 06:46:51 am »
limiter ayarlarınızı da bir yollar mısınız ?
hocam limiter  ayarlarım aşagıda.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #10 on: June 01, 2012, 04:19:15 pm »
arkadaşlar başka bir fikri olan yokmu.inanıyorum ki birçok kişi bu hız limitlemeyi başarılı bir şekilde yapıyor.ama ben nerede hata yapıyorum çözemedim.tuzsuzdeli hocam limiter ayarlarını istemişti ama forumla ilgilenemedi galiba :(

Offline eXcitinG

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 138
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #11 on: June 01, 2012, 06:15:51 pm »
banada tam havuz şekli lazımdı çok iyi oldu teşekkürler.

captive portal ve radius kullanılması tavsiye edilmiş ama bildigim kadarıyla radius şuanda problemli olarak çalışıyor hız sınırlaması ya yapmıyor yada arada sırada yapıyormuş radius final güncel sürüme ne zaman ulaşırsa ozaman denemek kullanmak isterim.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #12 on: June 01, 2012, 11:59:55 pm »
banada tam havuz şekli lazımdı çok iyi oldu teşekkürler.

captive portal ve radius kullanılması tavsiye edilmiş ama bildigim kadarıyla radius şuanda problemli olarak çalışıyor hız sınırlaması ya yapmıyor yada arada sırada yapıyormuş radius final güncel sürüme ne zaman ulaşırsa ozaman denemek kullanmak isterim.
güle güle kullanın :) birde ayrı ayrı verebilseydik.

Offline eXcitinG

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 138
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #13 on: June 02, 2012, 04:11:44 am »
banada tam havuz şekli lazımdı çok iyi oldu teşekkürler.

captive portal ve radius kullanılması tavsiye edilmiş ama bildigim kadarıyla radius şuanda problemli olarak çalışıyor hız sınırlaması ya yapmıyor yada arada sırada yapıyormuş radius final güncel sürüme ne zaman ulaşırsa ozaman denemek kullanmak isterim.
güle güle kullanın :) birde ayrı ayrı verebilseydik.

teşekkür ederim :) bu kavram captive portal çalışırkende oluyor mu onu denemek lazım.
ayrı ayrı verebilmeyi bende bilmiyorum ama daha önce dediginizi mikrotik ile yapabiliyordum vede tp link in 741nd modeli var 743nd falan o modelleri tam istediginizi yapıyor. hatta hızı limitlemeye bile gerek yok cünkü router otomatik eşit şekilde dağıtıyordu.

Offline karaatilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: ip adreslerine göre hız limitleme
« Reply #14 on: June 02, 2012, 05:37:08 am »


teşekkür ederim :) bu kavram captive portal çalışırkende oluyor mu onu denemek lazım.
ayrı ayrı verebilmeyi bende bilmiyorum ama daha önce dediginizi mikrotik ile yapabiliyordum vede tp link in 741nd modeli var 743nd falan o modelleri tam istediginizi yapıyor. hatta hızı limitlemeye bile gerek yok cünkü router otomatik eşit şekilde dağıtıyordu.
[/quote]

evet tplink router ile yapılabiliyor çokta güzel çalışıyor.şu anda elimde tlr 480t+ router var gayet güzel.ama pfsense kadar kullanışlı ve özellikl değil