The pfSense Store

Author Topic: Limiting Traffic Per Computer  (Read 2878 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline simcom951

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Limiting Traffic Per Computer
« on: February 27, 2008, 07:42:11 pm »
I am fairly new at all of this and I have been reading through some of the topics but I was wondering if there was a way to limit the bandwidth of every computer that access my network.  So that each computer could only use a certain amount of upload/download speed.  Most things I have found says you have to do this individually by computer but we have 100 or more computers coming in and out of the network so a general rule would make everything easier.  If anyone could point me to a topic that answers this question or walk me through how to do it, I would be very much appreciative.  I am just stumped and really new to this system.

Thank you.

Offline aba3k

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Limiting Traffic Per Computer
« Reply #1 on: February 27, 2008, 08:32:35 pm »
I was going to post the same thing...  :)
Can i divide the speed fairly by host?
Let's say i have 4 hosts (host a, b, c, d) in my network. I have a net of 1mbit. If no one is using, host A can have all speed - 1mbit - for yourself. But if all hosts are using (let's say, all hosts are dowloading some thing at the same moment), the bandwidth is divided between the hosts - in this scenario, host A will have 250kbit, host B 250kbit, host C 256kbit and host D 256kbit. If host A stop to use the internet in this moment, then hosts b, c and d will have the bandwidth shared for them - 333kbit for each. I'm posting almost exact values to ilustrate. Shapping can do this? How i make? It's recomended (let's say, they can make divide fairly the bandwidth in few seconds or is a slow process?)?

Offline aba3k

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Limiting Traffic Per Computer
« Reply #2 on: February 29, 2008, 03:57:08 pm »
No one know?

Offline hoba

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5837
  • Karma: +3/-0
  • What was the problem to this solution again?
    • View Profile
    • pfSense
Re: Limiting Traffic Per Computer
« Reply #3 on: February 29, 2008, 04:02:33 pm »
The forum knows... *pointing at the search link on the top right*

Offline aba3k

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Limiting Traffic Per Computer
« Reply #4 on: February 29, 2008, 04:40:18 pm »
Thanks for your help, it's just that i don't find the solution searching in the forum. I'll try to find then the answer searching more.
« Last Edit: February 29, 2008, 04:45:05 pm by aba3k »

Offline hoba

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5837
  • Karma: +3/-0
  • What was the problem to this solution again?
    • View Profile
    • pfSense
Re: Limiting Traffic Per Computer
« Reply #5 on: February 29, 2008, 04:56:13 pm »
http://forum.pfsense.org/index.php/topic,3201.msg19386.html#msg19386 has a pretty short but still true for version 1.2 answer. This will probably change for the next version. Ermal is working on some huge trafficshaper improvements.