The pfSense Store

Author Topic: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of  (Read 25942 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« on: October 24, 2014, 11:37:51 pm »
PS4 is reporting a Type 3 NAT which is restrictive. I've tried what I thought would fix it, and I've looked up many threads with similar issues and I cannot seem to resolve this.

I've tried it with NAT and Port Forwarding and with Aliases. Anyone have any ideas?


Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #1 on: October 25, 2014, 02:53:12 pm »
Anyone have any input? I've got a useless ps4 as of right now 😕

Offline AhnHEL

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 636
  • Karma: +18/-0
  • It is what it is.
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #2 on: October 25, 2014, 09:40:31 pm »
1.  Your second Port Forward Rule is setup for TCP.  Change it to UDP.

2.  Your PS4 Outbound NAT Rule says Static Port NO.  Change it to YES.

3.  Not important for the PS4 but your Localhost Outbound NAT Rule should have Static Port NO.

Should have posted this in the Gaming Sub Forum.
AhnHEL (Angel)
NYC

2 pfSense sites: 2.4.2 (amd64)
Dell 755 SFF E6550 @ 2.3Ghz, 4GB RAM, 100/30 Mbps, Intel X3959
Dell 7010 SFF i5-3570 @ 3.4Ghz, 8GB RAM, 940/880 Mbps, Intel X3959
OpenVPN (Road Warrior), pfBlockerNG, Gaming


Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #3 on: October 26, 2014, 12:36:38 am »
1.  Your second Port Forward Rule is setup for TCP.  Change it to UDP.

2.  Your PS4 Outbound NAT Rule says Static Port NO.  Change it to YES.

3.  Not important for the PS4 but your Localhost Outbound NAT Rule should have Static Port NO.

Should have posted this in the Gaming Sub Forum.

I did everything you suggested and it is the same as before, type 3 NAT unfortunately.

I apologize, I didn't realize there was a gaming forum, I headed straight to to the firewall section. I'll post over in the correct forum.

Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #4 on: October 26, 2014, 08:29:57 pm »
Started over from scratch, still nothing. New settings are attached to this post.


weust

  • Guest
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #5 on: October 27, 2014, 02:27:07 pm »
I have my PS4 on a seperate port. DMZ basically.
Outbound is open, and just a bunch NAT and Rules to hook it up to a Type 2 just fine.

If you can give it a dedicated port on your router/firewall machine, I can show you some screenshots.

Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #6 on: October 27, 2014, 02:29:23 pm »
I have my PS4 on a seperate port. DMZ basically.
Outbound is open, and just a bunch NAT and Rules to hook it up to a Type 2 just fine.

If you can give it a dedicated port on your router/firewall machine, I can show you some screenshots.

I can but I'll have to buy a new card. I'll definitely do that if I can't get it situated. Thanks!

weust

  • Guest
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #7 on: October 27, 2014, 02:32:12 pm »
Had it working with m0n0wall and since a few days now with pfSense.
And back in september even through Hyper-V.

I've been running like this since the beta of Destiny.
I will get some screenshots up.

Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #8 on: October 27, 2014, 02:34:01 pm »
Had it working with m0n0wall and since a few days now with pfSense.
And back in september even through Hyper-V.

I've been running like this since the beta of Destiny.
I will get some screenshots up.

I appreciate that, thank you!
« Last Edit: October 27, 2014, 03:19:55 pm by PickleSlice »

Offline kejianshi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4949
  • Karma: +195/-40
  • Debugging...
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #9 on: October 27, 2014, 02:35:43 pm »
Have you tried turning on uPNP?
Or are you behing a router thats behind another router or something like that?

weust

  • Guest
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #10 on: October 27, 2014, 02:59:40 pm »
My setup is a Soekris net6501-30 which has four Ethernet ports.
em0 = WAN
em1 = LAN (192.168.1.0/24)
em2 = OPT1 (not used)
em3 = OPT2 (192.168.2.0/24) (PlayStation 3 and 4. Cable switch at the console end)

My PS4 and PS3 are both on 192.168.2.10/24 as I couldn't be bothered figuring out how to do it for two IP addresses.
I just switch the cable between the two.
Also, I set the IP address manually as you can only set one IP address on one MAC address.
And since it's only two consoles, who cares...

First is to enable the interface you're hooking up the PS4, and give it an IP address.
Don't forget to set the mask as the default is /32 which took me some digging around as to why the console couldn't connect to at all...
I know I didn't use the Private Networks options. Perhaps I should enable it just in case.




Next is to add NAT Port Forwarding. Let it at a Firewall Rule as well.
I brushed one line away as that has nothing to do with the PlayStation forwarding.




Second is to set NAT Outbound. I am not paranoid enough to set specific ports for outbound, so I let it all go from the console to the internet.
Mind the Static Port is set to YES.




Below is the Rules list created by the NAT Port Forwarding.




The Rules for PLAYSTATION include IPv6, but that was mainly as a copy from LAN.
I don't IPv6 at all here at home as my ISP does not use it yet.




Hope this helps. Let me know if you run into trouble. I might have forgotten to mention something :D

Offline kejianshi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4949
  • Karma: +195/-40
  • Debugging...
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #11 on: October 27, 2014, 03:05:59 pm »
Can you try going into services > upnp and turn on upnp?

Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #12 on: October 27, 2014, 03:18:36 pm »
Have you tried turning on uPNP?
Or are you behing a router thats behind another router or something like that?

I have not.

My setup is modem - pfsense box. Coming out of the pfsense box on the lan port I have a linksys router acting as a wifi AP and a switch, DHCP and firewall are both off.

I'll turn on uPNP shortly when I get home.

Offline kejianshi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4949
  • Karma: +195/-40
  • Debugging...
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #13 on: October 27, 2014, 03:26:14 pm »
If uPNP doesn't do it for you try to eliminate the AP.
If thats feasible. 

Offline PickleSlice

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: NAT Type 3 on PS4 - I've tried everything I can think of
« Reply #14 on: October 27, 2014, 03:29:59 pm »
If uPNP doesn't do it for you try to eliminate the AP.
If thats feasible.

I have a brand new 16 port gigabit switch I can plug in and test with if need be. It can't stay there, but I can certainly use it to test.