pfSense Support Subscription

Author Topic: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic  (Read 10739 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #45 on: December 15, 2014, 05:46:54 pm »
I did those commands for rom dump and it did same result you seen after you entered it.. Although I used only em0 and em1.  I looked in system log in UI and nothing and then dmesg and seen nothing either.  I am not sure where it put the dump at
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11914
  • Karma: +468/-15
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #46 on: December 15, 2014, 07:26:57 pm »
The actual dumped data appears in the system log. You can access that from the webgui or using 'dmesg' at the command line.

Steve

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #47 on: December 15, 2014, 08:03:08 pm »
Well I tried again and noticed when using ssh and doing sysctl dev.em.0.nvm=1 I had something appear on my monitor that is on the pfsense firewall.   Here is what i seen.. see picture
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11914
  • Karma: +468/-15
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #48 on: December 15, 2014, 08:58:30 pm »
Hmm, curious. I see that if I do 'sysctl dev.em.0.debug=1'.

Steve

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #49 on: December 16, 2014, 10:48:54 am »
So where is the log you mentioned.. I seen nothing in UI https://192.168.1.1/diag_logs.php

And nothing in Dmesg which I posted those also.. Did a search just to make sure I didn't miss it after I scanned both of them for it first time.
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #50 on: December 17, 2014, 11:19:08 am »
So if I setup SSH anyone think maybe they see something I missed? 
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11914
  • Karma: +468/-15
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #51 on: December 17, 2014, 04:58:38 pm »
Hmm, this is very odd. Seems hard to believe that sysctl command doesn't show anything on the system log when it is referred to specifically for your NIC.  :-\
Try doing it at the console not via SSH. If I do that at the (serial in my case) console I get:
Code: [Select]
[2.2-RC][root@xtm5.localdomain]/root: sysctl dev.em.0.nvm=1
dev.em.0.nvm:
Interface EEPROM Dump:
Offset
0x0000  9000 877f 75dc 0420 f746 1090 ffff ffff
0x0010  ffff ffff 026b 0000 8086 10d3 ffff 8758
0x0020  0000 2001 7e74 ffff 1000 00c8 0000 2704
0x0030  6cc9 3150 073e 460b 2d84 0140 f000 0706
-1 -> -1

What do you make of the fact that your initial verbose log shows both em NICs successfully attached after boot? Were they both usable at that point?
em1: Link is up 1000 Mbps Full Duplex
em1: link state changed to UP
pflog0: promiscuous mode enabled
em0: Link is up 1000 Mbps Full Duplex
em0: link state changed to UP
em1: promiscuous mode enabled
em0: promiscuous mode enabled
[2.2-RC]

Steve
« Last Edit: December 17, 2014, 05:03:59 pm by stephenw10 »

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #52 on: December 19, 2014, 12:02:48 am »
Will try that soon as I can from console.  The em0 and em1 you seen working was from the PCI card dual port intel card I have.  with older chip on it. the newer chip built on motherboard is one that will not work and stop PCI cards from working if they enabled.
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11914
  • Karma: +468/-15
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #53 on: December 19, 2014, 08:16:55 am »
Ah, OK. So in the first boot you have disabled both on-board Intel NICs in the BIOS. The second log you don't have additional dual NIC in place.

Neither of those two NIC types are able to dump their ROM? It's probably not the cause of your problem though even if the NICs do turn out to have a bad ROM.

Steve

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #54 on: December 19, 2014, 12:19:09 pm »
Yes you got it.  When dual nic show it is the card with onboard off.   the same driver cause just an older chip that runs that pci card for dual ports.  just  a few versions newer the onboard 2 built in is one that fails and causes any PCI card to fail if those are enabled.. The dump I have not done on local machine yet only through ssh.  I will hook back up the monitor and keyboard to do this.  I only had 1 key keyboard so I use it for main machine and move there only when need.   So Monday if not sooner I will try this when I have more time.
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #55 on: December 30, 2014, 10:15:25 pm »
Ok here is my dump.. If right at the machine itself in my case USB keyboard and VGA monitor I can get the dump.. But since not able to copy paste like you with the Serial port setup.  Please see picture


This is with both built on Lan turned on but only one works

The value is set correctly at least on port that is working .. I can not get status of other one.. But I can make either one work but only one at time. 

Value DF I think it said. which bit 1 is set correctly.. AM I right?
« Last Edit: December 30, 2014, 11:05:04 pm by Topper727 »
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11914
  • Karma: +468/-15
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #56 on: December 31, 2014, 09:18:58 am »
Indeed that looks like the correct, so it's not that.  :( But at least that's one thing eliminated.  :)

Really hard to know what the exact cause of this is at this point. I would have to guess that it's some ACPI interaction that was introduced by the upgrade from FreeBSD 8.3 to 10.1. Assuming that I would try using the various ACPI debug options decsribed here: https://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=acpi&sektion=4
That is likely to be a long and tedious process that may not in the end actually produce any useful results.  :-\

Steve

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #57 on: January 02, 2015, 02:30:51 am »
I wish some how some way it would start working.
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11914
  • Karma: +468/-15
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #58 on: January 02, 2015, 07:21:32 am »
This is not a specific pfSense problem. You may have more luck asking for help on the FreeBSD forums. Perhaps someone there has worked around this issue before.

Steve

Offline Topper727

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 245
  • Karma: +25/-0
    • View Profile
Re: pdsbm-ln2 1U server Lan Ports fail in RC canidate. Using Intel 82573 nic
« Reply #59 on: January 02, 2015, 09:55:34 pm »
Yes, I found it was since I tried freebsd 10.1 but I did post in forum and nothing back yet.. seems they not as active as pfsense is.. glad you are.   I wish I knew way to resinstall drivers
Dell 2950 g3 server
Intel(R) Xeon(R) CPU E5430 @ 2.66GHz
Current: 2000 MHz, Max: 2667 MHz
8 CPUs: 2 package(s) x 4 core(s)
8152 MiB and 600meg 10k drive
Pfsense 2.4 .. Hoping to get the phpvirtualbox going again.