The pfSense Store

Author Topic: Internet is slow with pfsense  (Read 10330 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pifiu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Internet is slow with pfsense
« on: August 05, 2008, 10:43:39 am »
I have installed pfsense on two different PC's with different set of NIC's on both. I have used realtek and 3com ones and broadcom and via onboard. It happens no matter what.
I have ADSL with using a westell C90-610010-06 modem. The connection is PPPoE.
What happens is that the internet is slow and doesnt finish loading pages. It goes at like 1Kb/s instead of 3Mbit!
I connect the modem straight to the computer and I get the normal 3Mbit speed. I thought it was an MTU problem but I checked as I was informed in the IRC channel and everything is fine. Hardware wise everything is fine since I tried two completely different PCs and different set of NICs. I have not tried Intel but I dont think realteks and 3coms have problems honestly.
I have also tried setting the pppoe on the modem and then using dhcp on the wan interface and vise-versa and nothing.

PFsense is on default install, no packages no extensive configuration no nothing just a fresh install.

Any ideas what could be happening?

Offline phospher

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
Re: Internet is slow with pfsense
« Reply #1 on: August 06, 2008, 12:48:12 am »
i had a similiar issue but it was squid.

have you checked that you don't have any collisions or errors on your interfaces by going to: "status" then "interfaces"?

Offline pifiu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Internet is slow with pfsense
« Reply #2 on: August 06, 2008, 04:29:14 pm »
yes i checked all of that and everything is fine. Well there is barely any traffic at all so its not like theres even a chance for the collisions!!

Offline GruensFroeschli

  • Green Frog
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5063
  • No i will not fix your computer!
    • View Profile
    • FFXI related
Re: Internet is slow with pfsense
« Reply #3 on: August 08, 2008, 06:06:06 am »
Quote
What happens is that the internet is slow and doesnt finish loading pages. It goes at like 1Kb/s instead of 3Mbit!
This sounds almost as if you have MTU problems.

pfSense lowers the MTU on PPPoE links automatically so it shouldnt be a problem.
But maybe you could try to lower the MTU manually to something very low like 1000 and try it again.
We do what we must, because we can.
(Except when you PM me to help you directly - DONT: keep your issues in the forum)