Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: Rozłączanie z internetem po aktualizacji.  (Read 456 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tomaszf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Rozłączanie z internetem po aktualizacji.
« on: December 09, 2016, 07:31:45 am »
Witam.

7 grudnia zaktualizowałem pfSense do najnowszej dostępnej wtedy wersji i od tego momentu kilkanaście / kilkadziesiąt razy na dzień dostaje powiadomienie na maila:
MONITOR: WANGW is down, omitting from routing group WANY
212.77.98.9|xxx.xxx.xxx.xxx|WANGW|14.061ms|1ms|22%|down

Aktualizacja do najnowszej dostępnej obecnie wersji nie pomogła.

czym to może być spowodowane?

Dodatkowo:
Kilka komputerów nie może od czasu aktualizacji pobrać adresu z DHCP przy włączaniu komputera (mam ustawione stałe przypisanie po MAC), po wykonaniu ipconfig /renew udaje mu się pobrać.
« Last Edit: December 09, 2016, 07:49:23 am by tomaszf »

Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Rozłączanie z internetem po aktualizacji.
« Reply #1 on: December 13, 2016, 06:34:29 am »
Sprawdź switch, kartę sieciową i kabel. Osobiście bym stawał na kartę/kabel lub sterownik.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

Offline tomaszf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Rozłączanie z internetem po aktualizacji.
« Reply #2 on: December 17, 2016, 01:43:53 am »
Zauważyłem pewną zależność:
podczas gdy nikogo nie ma w biurze rozłączeń nie ma lub jest góra jedno dwa (przez okres 18-8), natomiast gdy są wszyscy jest to co najmniej parę razy na godzinę (a dochodzi do parędziesięciu razy na godzinę).


Offline Przemyslaw85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Rozłączanie z internetem po aktualizacji.
« Reply #3 on: December 31, 2016, 03:25:11 am »
Sprawdź co pokazuje parametr "In/out errors" jak i "Collisions" w dziale Status -> Interfaces. Jak te wartości nie są równe zeru to masz coś z kartą sieciową.
Miałem podobnie jak pfsense stał na przysłowiowym trupie ze starymi kartami sieciowymi 10/100. A że to był router przejściowy na docelowym były już serwerowe i tam nie odnotowałem takiego problemu.

Napisz może na jakim sprzęcie postawiłeś PFsense.
My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)