Netgate SG-1000 microFirewall

Author Topic: Pfsense + Clon PC + Virtual Box  (Read 271 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline eurinoeperez

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Pfsense + Clon PC + Virtual Box
« on: February 28, 2018, 10:12:49 am »
Hello Guys,

Im new on this matters about pfsense hardware.

I want to install pfsense in the next scenario:

   - Clon PC:
      -  3 x Gigabit NICs ( TP-LINK TG-3468 Gigabit 10/100/1000Mbps, PCI-Express )
      -  Intel Core i3 Processor
      -  8 GB RAM
      -  128 SSD

The host operating system will be Windows 7, im planning to install virtual Box and then Pfsense on it.

I know this is more expensive than getting a Netgate product, but i already have the hardware i mentioned unused.

Also i want to know if using the NICs i mentioned would work, since im planning to use Two of them for WAN connection, and the other one for LAN.

Honest opinions about this idea?

Thanks !

Offline johnkeates

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 936
  • Karma: +66/-1
    • View Profile
Re: Pfsense + Clon PC + Virtual Box
« Reply #1 on: February 28, 2018, 02:11:43 pm »
Don't install Windows on it, don't use VirtualBox, also, just install pfSense directly.

Also: don't get the TG-3468. Don't get any of those. For the same price you can get a quad gigabit intel card.

Offline SammyWoo

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
  • Karma: +3/-0
    • View Profile
Re: Pfsense + Clon PC + Virtual Box
« Reply #2 on: March 01, 2018, 10:13:03 pm »
pfsense will install on just about anything.  Pfsense doesn't seem to have a particular preference.  What u suggest will work.  Doing your initial install on hardware u already own is a good starting point. Can always save config file, and restore it to a more dedicated box in the future if u like.

Offline stephenw10

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12148
  • Karma: +485/-15
    • View Profile
Re: Pfsense + Clon PC + Virtual Box
« Reply #3 on: March 04, 2018, 01:35:32 pm »
Running on what you've got already as a test is not a bad idea.

What's your reasoning for running pfSense virtualised? If it's because you have other VMs to run then almost anything else would be a better hypervisor!

If you need Windows 7 running natively (rather than that in a VM too) pfSense will run ok in virtual box.

« Last Edit: March 09, 2018, 11:07:45 am by stephenw10 »

Offline RockinRiley

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Pfsense + Clon PC + Virtual Box
« Reply #4 on: March 08, 2018, 07:04:30 pm »
Do you plan on using pfsense to protect the windows 7 client, or is it only to run the pfsense on virtual box?  If only for pfsense, I would not recommend your setup.  If windows 7 gets bsod, or exploit, your pfsense box is down. 

If you need both, please look at a free esxi license.  (Vmware)
Then run pfsense and windows as virtual clients. 

Else, most secure is to install the pfsense direct to the box.