The pfSense Store

Author Topic: new builds not working on alix ?  (Read 5545 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jimp

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14976
  • Karma: +4/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #15 on: September 09, 2009, 10:09:38 am »
Unfortunately there are three different FreeDOS methods on the PC Engines site, and I think only one of them worked on ALIX.

I have a FreeDOS image with the BIOS update somewhere at home. If you don't have any luck with this I'll see if I can post it somewhere.
Need help fast? Commercial Support!

Co-Author of pfSense: The Definitive Guide. - Check the Doc Wiki for FAQs.

Do not PM for help!

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #16 on: September 09, 2009, 10:23:44 am »
Unfortunately there are three different FreeDOS methods on the PC Engines site, and I think only one of them worked on ALIX.

I have a FreeDOS image with the BIOS update somewhere at home. If you don't have any luck with this I'll see if I can post it somewhere.

i started having the same issue when i reflashed today morning but then using the LBA image method it started working, tried the others also but didnt work so i guess LBA image method is the only working one

Offline sandman06

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 75
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #17 on: September 09, 2009, 10:32:28 am »
1) get a spare CF card and downlaod the latest bios drivers
2) go to this link and follow the LBA image file part http://www.pcengines.ch/freedos.htm
3) using a USB card reader use physdiskwrite to copy the image file to the CF card
4) then go to windows explorer and copy the bios update files to the same CF card
5) create a file called autoexec.bat and in it type the command sb.com and save in same CF card and boot from this CARD and everthing should be fine

hey thanks for the help.

i tried as you suggested,i flashed the image and i copied over alix2.bin etc and sb.com over to cf.

when i went to copy over the autoexec.bat i noticed on the cf card a bunch of files , one was FDAUTO.bat

basically i put the cf card in the alix and waited for a while roughly 5 mins. i then took it out and flashed the CF card with pfsense latest snapshot.

it still didnt work or pick up an ip adress straight away. i reverted back to using m0n0.

i have a feeling that the FDAUTO.BAT causes the autoexec.bat not to work.

or it could be the CF card is no longer good. i have read about people using different CF and pfsense working again. unfortunately their is no extra cf to test atm

can anyone clarify please.
« Last Edit: September 09, 2009, 10:36:58 am by sandman06 »

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #18 on: September 09, 2009, 10:40:08 am »
then simply add a new line at the end and having sb.com as command, thats it

Offline sandman06

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 75
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #19 on: September 09, 2009, 11:47:55 am »
ok. ive just done that

i have also deleted the FDAUTO.bat and tried it with just the autoexec.bat

both dont work.

its either is flashing, or like i said pfsense has issues with certain cf card brands

Offline FRiC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #20 on: September 09, 2009, 11:58:30 am »
The LBA image needs the BIOS to be set to LBA mode. I don't think that works without a serial cable?

Offline sandman06

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 75
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #21 on: September 19, 2009, 03:13:33 pm »
is there a way i can set it to LBA mode without Console serial

can i make an autoexec.bat to execute it ?


Offline sandman06

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 75
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #22 on: September 19, 2009, 07:55:43 pm »
nevermind. i fixed it,

needed to copy paste both alix1.bin and alix2.bin over

and also add sb.com to end of fdauto.bat

its all working now

Offline xbipin

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1220
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: new builds not working on alix ?
« Reply #23 on: September 20, 2009, 12:23:25 am »
good to hear it